Erwten kweken en oogsten

De erwt (Pisum sativum) is naar mijn idee een groente die bij uitstek geschikt is voor beginners. De oogst is vrijwel altijd royaal te noemen en geeft je enthousiaste – maar misschien ook nog wat onzekere – tuiniershart al snel het gevoel dat je groene vingers hebt!

“De erwt is een ideaal gewas voor een balkon of terras”

Erwten horen bij de eerste gekweekte gewassen uit de geschiedenis, net als linzen, kikkererwten, tarwe en gerst. Ook in Egypte stonden ze al vroeg op het menu. Rond 2000 voor Christus arriveerde de erwt in Afghanistan en reisde toen via Pakistan door naar het zuiden van India. Ook verspreidde hij zich over Europa. Toch noemen de Griekse en Romeinse schrijvers de groente niet veel, alleen “Apicius” geeft er in de 4e eeuw een paar recepten voor. In de middeleeuwen waren erwten echter dagelijkse kost, net als granen en bonen.

Erwtenspread

Er worden op dit moment wereldwijd duizenden soorten erwten gekweekt, sommigen speciaal om in te blikken. Het is een groente waar weinig mee mis lijkt te kunnen gaan. Qua grondoppervlakte nemen ze weinig ruimte in, terwijl de oogst bijna altijd royaal te noemen is. Hoe meer peulen je plukt, hoe meer de plant er lijkt te produceren. De peul is het “jasje” waarin de erwten groeien. Het zijn echter wel flinke klimmers, sommige soorten kunnen wel twee meter hoog worden. Ik vind het een ideale groente voor een balkon of terras. Net als andere klimgroenten. Met een flinke pot gezonde grond, een paar bamboestokken en voldoende water zijn ze namelijk meer dan tevreden. Wel regelmatig opbinden! Zo bescherm je de plant tegen knakken of breken op een winderige dag.

Erwten zaaien

Ik zaai mijn erwten eind februari of begin maart binnen voor. Mijn ervaring met het buiten zaaien van erwten is namelijk wat minder goed. Sommige vogels (duiven bijvoorbeeld) en muizen zijn dol op de zaden en jonge zaailingen. Het beste kun je wat diepere potjes of bakjes gebruiken, zodat ze genoeg ruimte hebben om te wortelen. WC-rolletjes zijn er ook heel geschikt voor. Het karton van WC-rolletjes verteert vrij snel in de grond, dus je kunt erwten die je op die manier gezaaid hebt met rolletje en al uitplanten. Dit uitplanten doe ik als de plantjes zo’n 10 cm hoog zijn. Dan zijn ze naar mijn idee wat minder kwetsbaar geworden.

Erwtenspread

Erwtenplanten opbinden

Erwten zijn snelle klimmers, of je ze nu in een pot of bak kweekt op een balkon, of in de volle grond in een volkstuin. Sommige soorten kunnen wel twee meter hoog worden.

Een geweldige prestatie die behoorlijk wat energie kost. Zorg daarom voor voedzame grond, een paar bamboestokken en een dagelijkse slok water. Je zult de planten ook regelmatig moeten opbinden. Als ze volhangen met peulen is er namelijk weinig voor nodig om ze te laten knakken. Ik gebruik daar dikke wol voor, dat werkt prima en is biologisch afbreekbaar (als het 100% echte wol is). Je kunt dat het beste om de 20 tot 25 centimeter doen (eindigend op ongeveer 10 centimeter van de top). Zo is de plant beschermd tegen de wind. Met het zaaien van erwten kun je op de vensterbank of in de kas al in februari beginnen.

Je zult merken dat je niet de enige bent die jouw erwtenplanten waardeert. Bijen zijn dol op de bloemen waaruit later de peulen met erwtjes groeien. Nog een goede reden om deze groente te kweken dus! Bijen hebben het immers allesbehalve makkelijk en iedere drachtplant helpt. Drachtplanten zijn planten die nectar en stuifmeel produceren; het voedsel van de bij.

Recepten met erwten

En wat kunnen wij als erwtenkwekers met de oogst doen op culinair gebied? Te veel om op te noemen. Helaas. Want de allerlekkerste erwt is de erwt waar je helemaal niets mee doet. Jong geoogst en rauw over een salade verdeeld komen ze het beste tot hun recht!

 

Recept:  Spread van erwten

Ik heb deze keer een spread van de erwten gemaakt, wat trouwens heel erg lekker is op het Duitse aardappelbrood! Je kunt met zo’n spread (dip, pesto, tapenade, puree of hoe je het ook wilt noemen) eindeloos variëren en er helemaal je eigen draai aan geven. Bij mij zit er deze keer het volgende in: rauwe erwten, olijfolie, citroensap, knoflook en verse munt.

 

Erwtenspread

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren – Tekst en fotografie: Stella Faber