De olijfkomkommer, ofwel Cyclanthera pedata, Achocha, Korila, Pepina de rellenar, is een makkelijke, sterkgroeiende klimplant. Mooi genoeg voor de siertuin en veelzijdig in gebruik.
Olijfkomkommer zaaien
De vreemde, houterige en 1 centimeter grote bruine zaden kun je eind april (binnen of onder glas) tot begin juni (ter plaatse in de tuin) uitzaaien, een beetje vergelijkbaar met de opkweek van pompoenen.
Olijfkomkommer in de tuin
De olijfkomkommer groeit graag in de volle zon, maar ook met een halve dag zon zijn de planten tevreden. Onderaan tegen een muur, schutting of langs draden en afsluitingen of iets dergelijks is prima. Voor hun sterke groei willen de planten enkel een redelijk vochthoudende grond. Ze vragen geen zware bemesting of extra voeding, normale tuingrond en wat extra compost is voldoende.
Jonge planten vragen wel een beetje aandacht bij de laatste voorjaarskou. Heb je slakken in de tuin, tref ook dan wat extra maatregelen zodat de eerste frêle blaadjes ongestoord uit kunnen groeien tot een stevige plant. De frisgroene stengels en elegant ingesneden bladeren groeien met behulp van fijn gekrulde hechtranken in enkele maanden tot soms vijf meter hoog en twee tot drie meter breed. Het zijn ideale planten om een volledige muur, een pergola of tuinconstructie in één seizoen te laten begroeien. De planten zijn verder zorgeloos en volledig ziektevrij.
“De sierlijke bladeren, ranken en toppen zijn bruikbaar in salades“
Wanneer kun je olijfkomkommer oogsten?
Vanaf augustus verschijnen de bescheiden kleine geel-groene bloemen, gevolgd door honderden kleine groene vruchten. De hele plant is eetbaar. De sierlijke bladeren, ranken en toppen zijn bruikbaar in salades en smaken licht-komkommerachtig.
Maar de leukste oogst is natuurlijk de jonge knapperige vruchtjes van 3 tot 5 centimeter groot. Deze vruchtjes hebben opvallende, gelukkig zachte, groene stekeltjes. Het is wel belangrijk om regelmatig en jong te oogsten, want als de vruchten te groot groeien worden ze hol en vormen ze harde zaden. Dat jong oogsten is een ware speurtocht vanwege de sterke groeikracht, de meterslange ranken en de egale groene kleur van bladeren en vruchten.
Je serveert de olijfkomkommers als snack-komkommertjes, prachtige aperitiefhapjes of ingemaakt als augurken. Je kunt ze net als échte komkommers rauw verwerken in sapjes en smoothies of gekookt gebruiken voor soep. Het is dus vooral een kwestie van regelmatig en jong oogsten.
De grotere vruchten die al zaden hebben gevormd kun je, na het verwijderen van de zaden, gevuld met rijst of een bonenpasta als origineel eetbaar schaaltje serveren.
De volledig uitgegroeide vruchten kun je opensnijden, de zaden verwijderen, drogen in de oven en gezouten serveren als groentechips.
Zaden oogsten
Net voor de eerste vorst oogst je de volwassen vruchten en de zwarte zaden. Die zijn te hard om te eten, maar kun je uiteraard weer gewoon gebruiken om volgend seizoen opnieuw te zaaien.
Meer inspiratie:
Recept: aperitiefhapjes met Olijfkomkommer
Aubergine kweken en oogsten
Vlog: Hoe moet je zaaien?
Moestuin in potten: Tomaten
Stadstuinieren 2017-01 Tekst en fotografie: Peter Bauwens