Zelf plantaardige melk maken - Stadstuinieren
recept

Zelf plantaardige melk maken

Plantaardige melk maken met walnoten

Met sojamelk en rijstmelk ben ik al een tijdje vertrouwd, maar ik had tot voor kort niet kunnen vermoeden dat ik zelf binnen een mum van tijd en op super eenvoudige wijze melk zou kunnen maken van walnoten uit de tuin of van hazelnoten uit het park en dat deze melk ook nog eens ontzettend lekker zou zijn!

‘wat de fabrikanten kunnen, kunnen wij zelf tien keer beter’

Plantaardige melk is echter geen nieuwe uitvinding. Integendeel, mensen uit verschillende culturen wereldwijd maken dit soort melk al eeuwenlang. Soms uit geloofs- of andere spirituele overtuigingen, maar ook gewoon omdat men het een smakelijk drankje vindt. Veganisme, verschillende vormen van vegetarisme en gezondheidsredenen zijn daarnaast ook steeds vaker een motief. Sojamelk, cocosmelk, amandelmelk en rijstmelk zijn hierbij tot dusver de meest voorkomende soorten in de levensmiddelenbranche.

Behalve walnoten, hazelnoten, amandelen en rijst, kun je bijvoorbeeld ook haver, erwten, cashewnoten, spelt, pinda’s, gerst, sesamzaadjes en zonnebloempitten gebruiken om melk te maken. En voor wie van een uitdaging in de keuken houdt: van deze plantaardige soorten melk kun je ook weer ijs, yoghurt, kaas en andere lekkernijen maken.

Plantaardige melk maak je in drie stappen. Aangezien ik een flinke voorraad walnoten heb liggen, zal ik deze gebruiken in het hieronder beschreven basisrecept. Maar je kunt deze noten natuurlijk vervangen door andere noten, zaden, granen of bonen. Let er echter wel op dat deze rauw, ongezouten en ongebrand zijn. En voor wat betreft rijstmelk: hiervoor gebruik je natuurlijk zilvervliesrijst.

Plantaardige melk walnoten

Stappenplan plantaardige melk maken:

  1. Stap 1
    Kraak net zoveel walnoten tot je er een flinke koffiemok mee kunt vullen en laat ze een nacht lang weken in ruim water.
  2. Stap 2
    Giet de volgende ochtend het (bruin geworden) water af en spoel de noten goed schoon onder de kraan. Daarna doe je ze in een blender en voeg je er 4 flinke koffiemokken schoon water aan toe. Mocht je de melk voller willen hebben of room willen maken, dan doe je er minder water bij. De verhouding 1:4 is een indicatie, maar hoeveel water je er uiteindelijk bij doet hangt van jouw persoonlijke smaak en doel af. Gewoon mee experimenteren dus!
  3. Stap 3
    Mix het water en de noten tot een mooie blanke melk. Giet deze over in een andere kan of mengbak waarop je een zeef hebt gelegd met daarin een stuk kaasdoek of een oude theedoek. De restjes noot en de melk worden hierdoor gescheiden. Houd op het laatst de vier uiteinden van de doek bij elkaar en knijp er met de hand de laatste druppels melk uit.
    Giet de melk in een glazen fles. Je kunt de melk 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast.

De achtergebleven “notenpuree” kun je eventueel verwerken in gerechten als stoofschotels, houmous, toetjes en gebak.


Meer over walnoten:

Recept: Walnotenpasta
Plantaardig roomijs maken – met walnoten
Sojamelk maken

Meer inspiratie:

Wasmiddel maken met klimop
Zelf maken: Kefir uit de tuin
Vlog: Appels drogen
Knoflook kweken in een pot!
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close