Zelf plantaardige melk maken

Met sojamelk en rijstmelk ben ik al een tijdje vertrouwd, maar ik had tot voor kort niet kunnen vermoeden dat ik zelf binnen een mum van tijd en op super eenvoudige wijze melk zou kunnen maken van walnoten uit de tuin of van hazelnoten uit het park en dat deze melk ook nog eens ontzettend lekker zou zijn!
‘wat de fabrikanten kunnen, kunnen wij zelf tien keer beter’
Plantaardige melk is echter geen nieuwe uitvinding. Integendeel, mensen uit verschillende culturen wereldwijd maken dit soort melk al eeuwenlang. Soms uit geloofs- of andere spirituele overtuigingen, maar ook gewoon omdat men het een smakelijk drankje vindt. Veganisme, verschillende vormen van vegetarisme en gezondheidsredenen zijn daarnaast ook steeds vaker een motief. Sojamelk, cocosmelk, amandelmelk en rijstmelk zijn hierbij tot dusver de meest voorkomende soorten in de levensmiddelenbranche.
Behalve walnoten, hazelnoten, amandelen en rijst, kun je bijvoorbeeld ook haver, erwten, cashewnoten, spelt, pinda’s, gerst, sesamzaadjes en zonnebloempitten gebruiken om melk te maken. En voor wie van een uitdaging in de keuken houdt: van deze plantaardige soorten melk kun je ook weer ijs, yoghurt, kaas en andere lekkernijen maken.
Plantaardige melk maak je in drie stappen. Aangezien ik een flinke voorraad walnoten heb liggen, zal ik deze gebruiken in het hieronder beschreven basisrecept. Maar je kunt deze noten natuurlijk vervangen door andere noten, zaden, granen of bonen. Let er echter wel op dat deze rauw, ongezouten en ongebrand zijn. En voor wat betreft rijstmelk: hiervoor gebruik je natuurlijk zilvervliesrijst.
De achtergebleven “notenpuree” kun je eventueel verwerken in gerechten als stoofschotels, houmous, toetjes en gebak.
Recept: Walnotenpasta
Plantaardig roomijs maken – met walnoten
Sojamelk maken
Wasmiddel maken met klimop
Zelf maken: Kefir uit de tuin
Vlog: Appels drogen
Knoflook kweken in een pot!
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Stella Faber
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!