Walnotenwijn van groene walnoten - Stadstuinieren
recept

Walnotenwijn van groene walnoten

Recept Walnotenwijn

Ingrediënten:

  • 10 groene walnoten
  • 1 liter rode wijn
  • 1 glas wodka of brandewijn
  • 250 gram suiker
  • rasp van 1 grapefruit
  • kaneelstokje
  • 2 kruidnagels

Werkwijze:

  1. Snijd de walnoten in vieren, stop alles in een grote weckpot of ander glaswerk.
  2. Deksel erop en goed schudden.
  3. Zet voor minimaal vier maanden weg en bottel dit geheel op fles.
  4. Laat nog eens vier maanden rijpen en je hebt een bijzondere, kruidachtige wijn. Lekker voor in de winter bij een kampvuur.

Oogsten op het juiste moment

Groene walnoten oogsten

Is het heel koud in de lente en zomer, dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met een  beetje geluk nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken? Je kunt dit raadsel maar op één manier oplossen.

Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot, dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.

Het is zeer de moeite waard om een kilo of twee van deze smakelijke noten te scoren. Elk jaar pluk ik ongeveer 200 kilo, soms wel 600 kilo groene noten. De meeste groene walnoten gaan naar restaurants.

Tip: Vergeet je handschoenen niet

Draag bij het plukken en verwerken van de groene noten handschoenen. Doe je dat niet, dan zullen je handen zwart kleuren, vooral bij het inprikken van de noten met een vork voor het pekelen. Ook na het rapen van gevallen noten kun je lange tijd zwarte vingers houden.

Meer inspiratie:

Recept: Walnotenpasta
Plantaardig roomijs maken – met walnoten
Romke van de Kaa: Vers citroengras
Succes met vijgen

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-02  Tekst en fotografie: Edwin Florès

Meer over:

logo
Sluiten
close