Parkpesto

Wilde Marjolein; de lekkerste pesto maak je met deze Nederlandse oregano.
Het hele jaar door zijn er wilde planten te vinden waarmee een pesto te maken is. Je kunt eindeloos variëren door verschillende soorten planten, noten, kazen en oliën te gebruiken. De van oorsprong Italiaanse pestosaus bestaat uit olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten. De ingrediënten worden in een vijzel fijngemalen. Vandaar de naam ‘pesto’; dit betekent namelijk ‘gestampt’.
door de Onkruidenier
1 handje wildgeplukte blaadjes
50 gram fijngehakte nootjes naar keuze
40 gram geraspte kaas (wat je nog in je koelkast hebt liggen)
75 ml olijfolie
Pluk jonge groene blaadjes van wilde marjolein, zevenblad, brandnetel en/of hondsdraf. Was de wildpluk en laat de blaadjes een kwartiertje staan in water met een scheutje natuurazijn. Spoel daarna de azijn van de blaadjes af, dep ze een beetje droog en hak ze fijn. Nu kun je een pesto gaan maken door de fijngehakte blaadjes, olie, kaas en noten naar keuze in een vijzel te mengen. Je kunt je pesto op smaak brengen met peper en zout, knoflook en citroen.
Op stap met: De Onkruidenier
Wildplukken: Daslook
Recept: Onkruidtaart
Permacultuur in de moestuin: Spitten
Recept: Pesto met zuring
Stadstuinieren 2016-05 – Tekst en fotografie: Marike Ooms
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!