Onkruidtaart

Onkruid, de grootste ergernis van menig moestuinder. Vreemd dat deze ongewenste planten vaak veel makkelijker, sterker en overvloediger groeien dan alle gewassen waar we zelf de voorkeur aan geven. Heb jij al eens brandnetels of zevenblad gezien dat er een beetje zielig bij stond in de tuin? Misschien moeten we gewoon af en toe de rollen een keertje omdraaien en kijken welke onkruiden eetbaar én lekker zijn en die oogsten, bijvoorbeeld voor een lekkere taart.
Vooral in het voorjaar is het aanbod aan vers groen uit de moestuin vrij beperkt. Maar precies dan komt er – in de eerste zachte periodes van het jaar – overal het jonge eetbare onkruid tevoorschijn. Vogelmuur, brandnetel en veldkers verspreiden zich nu om hele stukken van de tuin van een natuurlijke bescherming te voorzien. Dat wordt dus extra veel wieden als we over een paar weken willen starten met zaaien en planten. Misschien moeten we dus tijdens dat ’wieden’, dat onkruid gewoon nuttig verwerken. Je zult aangenaam verrast zijn door de zachte sla-achtige smaak van vogelmuur, het zoete en aromatische van brandnetel en het pittige van veldkers.
Oogst al deze frisgroene jonge bladeren en toppen en kijk ze even na op andere onkruiden, zand of insecten. Was en spoel ze grondig door ze even in koud water onder te dompelen. Bladgroenten, dus ook onkruidblad, slinken bij het bereiden vrij sterk, dus oogst maar een flinke hoeveelheid.
Op stap met: De Onkruidenier
Frisse soep van vogelmuur
Start je moestuin: De bodem
Vlog: Schoffelen, hoe moet dat eigenlijk?
De paardenbloem: Een paardenmiddel
De moestuin begin december: onkruiden en onderkruipselen
Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!