Wat kun je zaaien in augustus? - Stadstuinieren
Moestuin

Wat kun je zaaien in augustus?

Zaaien in augustus

Na half augustus is de grond vaak vochtig en warm genoeg om je zaaigoed lekker te laten kiemen en goed te laten groeien. Maar wat kun je allemaal nog zaaien in augustus?

-Onderaan dit artikel vind je de transcriptie-

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer inspiratie:

Vijgen kweken
Zo maak je een wormenbak
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Venkel zaaien en oogsten
Voedselbos in je stadstuin
Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes
Doe het zelf: Fleurige kroonluchter

Transcriptie:

Zaaien in augustus

Na half augustus, is het vaak zo dat het gewoon vochtig en warm genoeg is, de grond is nog warm genoeg om al je zaaigoed lekker te laten kiemen en goed te laten groeien.
Dat kan betekenen dat je tot ver in de winter, tot december, januari, lekkere bladgroenten hebt om te oogsten.
Voor wortel- en knolgewassen zoals biet en wortel is het wel te laat en ook voor sperziebonen en peultjes en dat soort zaken kan je beter volgend jaar opnieuw beginnen, maar er kan nog een heleboel!

Ik heb vorige week (midden augustus) twee keer gezaaid en vandaag ga ik nog een paar dingen zaaien. Ik vertel jullie wat ik gezaaid heb en van alles wat je herkent en waarvan je nog zaden in huis hebt, weet je dan dat dat kan.

Bladgewassen en bladkooltjes zaaien in augustus

Nu zaai ik vooral bladgewassen. Ik heb een heleboel andijvie-achtige gezaaid zoals radicchio, grumulo, andijvie, krulandijvie en roodlof.

Ik heb verschillende soorten veldsla gezaaid, spinazie en winterpostelein en die zaai ik over een week of twee, drie nog een keer zodat ik een beetje oogstspreiding heb. Ook heb ik nog een bed vol sla gezaaid (winterharde soorten) en pluksla, onder andere een mesclun-mix, dat zijn verschillende soorten, kleurtjes en bladvormen van pluksla, dus dat ziet er ook leuk uit!

Wat ik vandaag nog ga zaaien, zijn nog meer bladmosterdsoorten en bladkooltjes. Mizuna, rucola, roodnervige rucola, raapsteel, frills – die noem ik ook wel ‘rafelsteel’- en dat is ook zo’n bladmosterdachtig gewas. Barbara-kers of barbara-kruid en lepelblad. Dit zijn allemaal wat fellere blaadjes waar je in het najaar een beetje pit mee op tafel zet.

De zaaisels die ik afgelopen dinsdag heb gezaaid komen nu al op, dat gaat altijd lekker snel met die koolachtigen, dus die gaan dit weekend onder het net.

Kruiden zaaien in augustus

Ik heb een aantal lekker geurige kruiden gezaaid waar je tot ver in winter van kunt oogsten; dille, koriander, kervel, venkel, in mijn geval bronzen venkel (dat is een paarse variant) en platte peterselie. Vooral die platte peterselie is wat lastig, want hij heeft veel tijd nodig om te kiemen, maar soms gaat het.

Ik heb ook stengelui gezaaid, ook wel grove bieslook genoemd, Snijbiet (mijn favoriet Lucullus) en paksoi, Chinese kool, raapjes, rammenas, radijs. Deze gaan onder een doek tegen aantasting. Er komen namelijk vaak vliegjes in met hun larfjes en dan wordt het niet mooi en dat wil ik natuurlijk niet!

Dus zaai dit weekend nog. De komende week of de komende weken kan ook, maar hoe vroeger hoe beter, want als de beginontwikkeling goed is, heb je natuurlijk grotere gewassen in de winter.

Lekker zaaien, ga aan de slag, let’s go!

logo
Sluiten
close