Snijbiet telen
De populairste biet in de moestuin is de snijbiet. De snijbiet heeft geen knol, zoals de gewone biet, maar wordt geteeld om zijn stengels en bladeren. Deze kleurrijke groente in wit, geel, groen of dieprood is een van de opvallendste planten die je in je moestuin kunt kweken.
“Snijbieten zullen ook op minder goede grond een mooi en lekker resultaat geven”
Snijbiet zaaien
Je kunt snijbieten ter plaatse in de tuin zaaien. Dit doe je vanaf midden april, wanneer de vorst uit de grond is. Ze hebben net als de meeste wortelgewassen een hekel aan verplanten, verspenen of voorkweken. Zaai zo’n 1 tot 2 centimeter diep en 2 tot 3 centimeter uit elkaar. Vaak heb je een cluster van meerdere zaadjes bij elkaar, dat is prima. De zaden kiemen, sterk afhankelijk van het weer, na twee tot drie weken.
Zorg verder voor regelmatig wieden, schoffelen, een keertje extra water geven bij een droog voorjaar en er kan niets fout gaan. Om kleine jonge, of later volgroeide grote planten te kunnen oogsten, dun je de zaailingen regelmatig uit, zodat er 10 tot 15 centimeter ruimte tussen zit. Deze kleine plantjes hoef je echt niet weg te gooien: elk onderdeel van de snijbiet, dus de jonge zaailingen, bladeren en stengels, is namelijk eetbaar. Gewoon gebruiken in de keuken dus: jonge zaailingen in de sla, grotere exemplaren met blad en stengel om te roerbakken.
Winterharde snijbiet
Volwassen snijbietplanten zijn behoorlijk winterhard. Met wat extra maatregelen kun je ze in de tuin gewoon laten overwinteren. Zorg dat ze op een stuk droge grond staan en aard ze aan, vlak voor de eerste echte vorst. Bij strenge vorst gebruik je bladeren of stro voor extra bescherming, bij dooi en regen maak je ze opnieuw een beetje vrij. Zo kun je ze tot in het voorjaar blijven oogsten. De snijbiet vormt na de winter volop nieuw blad voordat ze als tweejarige planten in bloei gaan. Dat jonge blad is vaak het eerste ’nieuwe’ groen dat je kunt oogsten in het vroege voorjaar.
Snijbiet veelkleurige rassen
De kleurrijke selecties van de snijbiet maken hem tot een van de meest opvallende planten in de moestuin. Je kunt kiezen uit de witte stelen in combinatie met een diepgroen blad bij ’Fordhook Giant’, de gele stengels en groen blad met gele nerven van ’Golden Sunrise’ of een opvallende oranje tint in ’Orange Fantasy’. Een absolute topper is ’Rhubarb Chard’ en ’Ruby Red’ vaak met dieprood in de stengels en het blad. De meest spectaculaire kleuren zitten bij de paarse fuchsia-tinten met ’Magenta sunset’ en ’Pink passion’. Voor wie niet kan kiezen, zijn er kleurrijke mengsels zoals ’Rainbow Chard’ en ’Bright Lights’.
Snijbieten zijn ideale planten, omdat ze van jong tot volwassen, vaak meer dan 14 maanden opvallend aanwezig kunnen zijn in de tuin. Het zijn ideale plukplanten, boordevol kleur. Bovendien hebben ze weinig of geen problemen met ziekten of belagers en zullen ze ook op minder goede grond een mooi en lekker resultaat geven.
Meer leuke links:
Bieten kweken
Recept: Soep met snijbiet
Groene Portretten: Bieten
Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten
Conclusie
Snijbiet is mooi, makkelijk en sterk. Geeft een goede opbrengst en is veelzijdig in het gebruik. Ze verdient dus een opvallende plaats in je moestuin of zelfs je voortuin. Met de stengels, bladeren en zaailingen kun je smoothies, sap, soepen, sausen, stoofschotels en hartige taarten maken. Hoog tijd dus voor meer aandacht en waardering voor deze eenvoudige groenten uit eigen tuin.
Stadstuinieren 2016-01 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens