Rodekooltaartjes

Die gewone rodekool, ik vind ‘m prachtig. Het matte, grijspaarse blad, met een blauwe zweem. Die buitenste, bruine bladeren, hier en daar aangevreten. Buitengewoon decoratief en echt een onderwerp voor een stilleven. Maar rodekool is niet alleen leuk voor kunstenaars, ook moestuiniers kunnen er alle kanten mee op.
“Dit is een heerlijk voorgerecht voor een vegetarisch kerstmenu of kerstbuffet”
De beginnende tuinier zaait in mei direct buiten en oogst de eerste kolen in oktober. De gevorderde tuinier, die opzoek is naar wat uitdaging, start in februari met zaaien in de koude bak. Hij gaat verder met de tweede ronde in mei en in september zaait hij voor de rodekool voor het jaar erop. Dus bijna het hele jaar rond verse kool van het land. Lekker in zomerse salades en winterse stoofschotels.
Dit is een heerlijk voorgerecht voor een vegetarisch kerstmenu of kerstbuffet. De taartjes kun je een dag eerder maken. Ideaal voor de drukke feestdagen. De smaak is vol en winters, en fris door de sinaasappel. De geitenkaas en pecannoten zorgen voor een zoet contrast met de rodekool. Ik gebruik geen ei of room zoals je in een hartige taart wel vaak doet. De structuur is daardoor los en niet zo zwaar.
Voor 6 taartjes:
Tip: Op een doordeweekse dag weinig tijd om te koken? Vervang de rodekool met zuurkool en begin bij stap 3. Gebruik een quichevorm van ongeveer 24 cm. Het is hooguit tien minuten werk en als de taart in de oven zit, kun jij lekker relaxen!
Recept: Verse rode zuurkool
Boerenkooltaart
Recept: Salade met rauwe spruitjes
Vlog: Palmkool, boerenkool en spruiten oogsten
Recept met Cavolo Nero
Eeuwige moes – meerjarige koolgewassen
Stadstuinieren 2015-06 Tekst en Fotografie: Marleen van Es
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!