Bloemstyliste Judith de Vries - Stadstuinieren
Groene verhalen

Bloemstyliste Judith de Vries

Judith de Vries ©Anna de Leeuw.

Wil je bloemen op tafel in de winter? Tuinontwerpster en bloemstyliste Judith de Vries bewijst dat je met gedroogde bloemen en groen uit de buurt prachtige winterboeketten kunt maken.

Bloemen drogen en groen bewaren doet tuinontwerpster en bloemstyliste Judith de Vries – beter bekend als Tuin van Judith –  al haar hele leven. Blaadjes, takjes, zaadjes en bessen: als kind al plukt en raapt ze alles wat mooi en groen is en dat ze vindt rondom het familievakantiehuisje op de Veluwe midden in de bossen. Haar ‘groene vondsten’ stopt ze in boeken en dozen. En dat doet ze nu – jaren later – nog steeds. In diezelfde bostuin, maar inmiddels ook in en rondom haar Amsterdams stadstuin. “Als ik een mooi blaadje zie, pak ik het op en wil ik het bewaren. Een boeket dat nog goed is, kan ik niet weggooien. Al die mooie vormen en kleuren wil ik simpelweg behouden en door te drogen kan dat. Die verstilde schoonheid van gedroogde bloemen en planten vind ik prachtig”, zo verklaart Judith haar verzamelwoede en liefde voor drogen.

‘Die verstilde schoonheid van gedroogde bloemen en planten vind ik prachtig’

Dozen vol gedroogde bloemen

Inmiddels heeft Judith boeken, dozen en lades vol met gedroogde bloemen en planten. Sommige van haar rozen zijn al vijf jaar oud. Logisch dat ze in haar werk graag gedroogd materiaal gebruikt. Ook omdat Judith het liefst volgens de seizoenen werkt. “Een bosje kleurrijke zomerbloeiers of rozen op tafel midden in de winter, dat is onnatuurlijk. Dat klopt gewoon niet. Ook omdat dat bosje waarschijnlijk een lange vliegtocht achter de rug heeft en opgekweekt is met chemicaliën en pesticiden.” Haar gedroogde groencollectie vormt daarom de basis voor haar creaties die ze onder andere maakt voor workshops, evenementen en tijdschriften.

Distels en zaadpluizen

Soms gebruikt Judith verse bloemen en planten, als aanvulling, maar vaak is dat niet eens nodig. Zo zijn pioenrozen, stokrozen, ranonkels ook gedroogd mooi van vorm en kleur. Hetzelfde geldt voor Clematis, lamsoor en ridderspoor. Judith: “Vaak krijg ik verbaasde reacties op mijn werk. ‘Is dat gedroogd? ‘Kun je dat ook drogen?’ Een gedroogd boeket kan net zo mooi zijn, misschien zelfs wel mooier, als een vers. Het is zeker niet ‘stoffig’ zoals soms nog wordt gedacht.” Dat geldt ook voor soorten waarbij de kleur wel verdwijnt. “Neem een distel. Als het paars weg is, zie je die mooie stekels veel beter. Het draait dan niet meer om de kleur, maar om de vorm”, aldus Judith. Zo maakt ze wolken van de gedroogde schermen van berenklauwen en sterretjesboeketten van de gedroogde zaadpluizen van de Clematis. Allemaal geselecteerd vanwege hun vorm.

De juiste droogmethode

Volgens Judith kun je vrijwel alle bloemen en planten mooi drogen. Het is een kwestie van de juiste droogmethode kiezen en geduld. “Takken en grotere bloemen droog ik al hangend op hun kop. Fijnere bloemen leg ik in een doos met rijst die ik licht- en luchtdicht afsluit. Soms gebruik ik meerdere methodes om de vormen en kleuren van een bloem het beste te behouden”, aldus Judith. Na twee à drie weken is het meeste droog en kun je het gebruiken voor een boeket of een krans. Dan geldt hetzelfde als bij vers groen: voor een mooi gevulde vaas moet je goed kijken, kiezen en combineren.

Inspiratie nodig?

Kijk op Judiths online dagboek Tuin van Judith en volg Judith op instagram. Of ga meteen aan de slag en volg haar tips in dit artikel Bloemen drogen: Zo doe je dat

Meer inspiratie:

Bloemen drogen: Zo doe je dat
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen
Zo maak je een bloemenpers
Geneeskrachtige kruiden in je tuin
Voedselbos in je stadstuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2019-04  Tekst: Janine Bruinooge | Fotografie Portret ©Anna de Leeuw | Fotografie Bloemen ©Judith de Vries

logo
Sluiten
close