Oca kweken in potten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Oca kweken in potten

Oca plant en knollen

Knolgewassen in pot zijn meestal weinig spectaculair. Vaak moet je een heel groeiseizoen geduldig wachten om na het afsterven van het blad de ondergrondse delen te kunnen oogsten. Maar sommige onbekende planten hebben meer te bieden.

“De klavervormige bladeren vormen de eerste oogst”

Oca

Oca of klaverzuringknol (Oxalis tuberosa) komt uit Zuid-Amerika is een weinig bekend gewas. Een beetje onterecht, want de planten zijn uiterst eenvoudig in teelt. Je hebt net als bij de aardappel plantgoed in de vorm van jonge knolletjes nodig om te starten. Daarvoor kun je terecht bij gespecialiseerde kwekerijen.

Planten

De niet-winterharde knollen plant je in maart-april in een 10 cm pot, een paar cm onder het grondoppervlak in standaardpotgrond. Zet ze zo nog enkele weken binnen op een vorstvrije, lichte plaats zodat ze alvast aan hun groeiseizoen kunnen beginnen. Half mei kunnen ze naar buiten. Je kunt elke plant een 15 cm pot geven of drie planten samen in een lage 30-40 cm pot of groeizak zetten. De jonge scheuten komen snel tevoorschijn en je hebt binnen de kortste keren een mooie bossige plant.

Oogsten

De klavervormige bladeren vormen de eerste oogst. Je kunt de stengels regelmatig toppen; de frisse stengeltoppen en blaadjes hebben een opvallende, friszure smaak, ideaal voor zomerse salades. Oogst en top regelmatig, maar geef de plant ook de kans om breed uit te groeien. Bloemen moet je hier in ons klimaat niet verwachten.
Laat de planten in de nazomer mooi uitgroeien tot diep in november. Vlak voor de eerste vorst wordt het tijd om de planten uit de grond te halen en je knollenoogst te bewonderen. Elke pot bevat een tiental felgekleurde 3-5 cm knolletjes die je de hele winter op een vorstvrije plaats kunt bewaren. De grootste exemplaren gebruik je om te eten, de kleinere bewaar je tot in maart om ze opnieuw uit te planten, klaar voor een nieuw groeiseizoen.

Rassenkeuze: Oca of klaverzuringwortel, soms vind je bij gespecialiseerde kwekerijen verschillend gekleurde knollen
Potmaat: 15 cm per plant
Potgrond: Standaard

Opkweek: Plantgoed in maart-april, vorstgevoelig
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Meer inspiratie:

Salade kweken in pot
Groene Portretten: Prei
Vlog: Aardappel kweken in pot
Polycultuur in grote potten

 

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close