Moestuintips - De moestuin in mei - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuintips – De moestuin in mei

Floor Korte zaaien in mei

Wat een feest, want één van de leukste momenten in de maand mei is in aantocht, namelijk het moment dat alles buiten mag en kan in de moestuin. De vorst blijft na 15 mei (ijsheiligen) hopelijk echt weg, zodat we los kunnen gaan. Alles kan buiten gezaaid worden en alle plantjes die een stuk gevoeliger zijn voor de kou en die je de laatste maanden binnen hebt opgekweekt, kunnen buiten worden uitgeplant. Voordat alles naar buiten kan, is het wel verstandig om af te harden.

“BUITEN UITPLANTEN NA 15 MEI – IJSHEILIGEN”

Hoe moet je planten afharden?

Planten afharden? Wat is dat eigenlijk? Als je Stadstuinieren al een tijdje volgt op Instagram, Facebook, of deze website zul je dat misschien al wel weten. Afharden is het laten wennen van de plantjes, die je binnen hebt laten opgroeien, aan de buitentemperatuur. Als je de plantjes meteen buiten uitplant, zonder een tussenstap qua temperatuur, zul je merken dat de planten een klap krijgen, een groeiachterstand oplopen, zwakker worden en dus ook gevoeliger voor ziektes worden, sneller doodgaan en ook minder oogst leveren. Dat zou toch zonde zijn van al het harde werk dat je vanaf maart verricht hebt om de plantjes groot te laten worden.

Laat de planten daarom eerst afharden en wennen aan de buitentemperatuur. Dit doe je vanaf 10 mei. Na 15 mei kun je de plantjes buiten uitplanten in de volle grond, moestuinbak of pot. Laat ze wennen onder een afdakje van de schuur of in ieder geval op een plek met beschutting. Heb je dit niet? Zet ze dan overdag buiten en s’ avonds als het donker wordt in de schuur. De temperatuur is hier eigenlijk hetzelfde als buiten, maar ze waaien niet meteen om.

Floor korte moestuin in mei

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Uitplanten in mei

Zelf heb ik vorig jaar mijn komkommers en mais half mei uitgeplant, maar ik merkte dat er echt iets verkeerd ging. Het blad werk licht van kleur en het was toch gewoon nog net wat te koud. Je zou misschien denken dat ze te weinig voeding kregen, maar dat was het niet het geval, want de grond was helemaal goed bewerkt. Uiteindelijk zijn de plantjes wel weer gaan groeien en heb ik ervan kunnen oogsten, maar je zag wel aan deze plantjes dat ze een grote tik hadden gehad door de temperatuur. Daarom kies ik ervoor om deze 2 gewassen dit jaar later uit te planten en dat zal begin juni worden. Tot die tijd laat ik de plantjes gewoon binnen en hard ik ze ruim een week van tevoren af in de platte bak.

Buiten zaaien in mei

Ik heb inmiddels al flink wat buiten gezaaid in de moestuin. Dit jaar heb ik echt gekeken naar wat ik lekker vind en veel eet. De volgende gewassen heb ik nu al buiten gezaaid;
Bieten, Radijs, Wortel, Pastinaak, Sla, Rucola, Spinazie, Schorseneren, Lente ui, Lupine, Phacelia

Heb jij deze gewassen nog niet gezaaid? Geen paniek, want dat kan nu ook nog gewoon. Bekijk de achterkant van de verpakking van de zaden, want hier kun je alle informatie vinden.

Bloemen in de moestuin van Floor Korte

Mulchen? Wat is dat?

De plantjes die ik net heb uitgeplant, bedek ik met een laagje mulch. Wat is dat? Mulch is een laag van bijvoorbeeld gras, stro, houtsnippers of cacaodoppen die je gebruikt rondom de planten. Het geeft onkruid minder de kans op te komen, omdat er geen licht bij de bodem kan. De voedingstoffen in de grond gaan dus gerichter naar de plantjes toe en de bodem droogt veel minder uit waar door het ook blijft ‘leven’. Het verbetert daardoor de bodemstructuur, omdat je de beestjes in de grond aan het werkt zet om deze laag te verwerken. De bodem wordt er ook nog eens luchtiger door. Door een verbeterde bodemstructuur dringen voeding, lucht en vocht beter door de bodem heen. Zo help je dus je planten, maar ook de beestjes. Ook zorgt de laag ervoor dat het water minder snel verdampt en voorkom je dus uitdroging van de grond op de warme dagen. Zorg er wel voor dat de mulchlaag zeker een paar cm dik is. Mulchen heeft alleen maar voordelen zou ik zo zeggen.

Meer inspiratie:

Bieten kweken
Moestuintips van Floor Korte: Vlier stekken
Voedselbos in je stadstuin
Moestuintips van Floor: Eetbaar balkon
Schijnbare chaos in de stadstuin
Moestuin in de schaduw

Op zoek naar een moestuin agenda?

Floor Korte: Een jaar in de moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog april, Floor Korte

logo
Sluiten
close