Top 10 pepers: in potten of volle grond - Stadstuinieren
Moestuin

Top 10 pepers: in potten of volle grond

Pepers kweken

’10 chilipepers die zowel in de volle grond als in potten gekweekt kunnen worden’

Maak je eigen pepertuin

Met deze 10 variëteiten kun je je eigen pepertuin aanleggen. Reken bij zaaien in de volle grond op een ruimte van 2,5 meter breed en 1 meter diep. Zowel in de volle grond als in potten zou je kunnen werken met 2 rijen van 5 soorten.
Voor een leuke indeling is het goed om te weten welke peperplanten hoog worden en welke laag blijven.

Lage chilipepers

De Thai Hot, Hungarian Wax, Fresno, Numex Twilight en Habanero worden tot 50 cm hoog. Deze pepers plant je dus op de voorste rij.

Hoge chilipepers

Appetitoso, Anaheim, Pimientos, Jalapeno en Onza Roja plaats je achter de eerste rij.  De hoogte van deze soorten variereert van 1 tot anderhalve meter.

Zet de soorten niet strak in de rij maar varieer wat zodat het geheel wat natuurlijker aanvoelt.

Top 10 pepers:

1 Thai Hot

De Thai Hot plantjes zijn om en bij de 30 cm, hebben kleine blaadjes en kleine hete chili pepertjes. De Thai Hot chili is zeer geschikt voor het maken van chilisaus.

Thai Hot Top 10 pepers

2. Hungarian Wax

De Hungarian Wax pepers zijn de eerste pepers van het seizoen. Deze chilipeper is zeer lekker vers en groen in salades en heerlijk aromatisch in juli.

Hungarian wax Top 10 pepers

3. Fresno

De Fresno planten blijven laag, en produceren vele rode pepers die zeer lekker van smaak zijn. De pepers zijn vrij pittig maar ook zoet. Deze chilipepers zijn erg lekker in salsa’s.

Fresno Top 10 pepers

4. Numex Twilight

Numex Twilight is een sierpeperplant die veel kleine pepertjes produceert. De kleur van de pepertjes varieert van purper naar geel en oranje tot rood. Deze peper is een aanwinst voor je tuin.

Numex Twilight Top 10 pepers

5. Orange Habanero

De Orange Habanero zorgt voor zeer pikante pepers. De smaak van Orange Habanero is licht exotisch en maakt zo het verschil in vele gerechten. De vruchten rijpen in september en oktober af.

Orange Habanero Top 10 pepers

6. De Appetitoso

Appetitoso planten maken in juli milde, rechtopstaande rode cherry pepers. Deze pepers zijn heel geschikt om te vullen met bijvoorbeeld roomkaas.

Appetitoso Top 10 pepers

7. Anaheim

Anaheim heeft wat meer ruimte nodig voor zijn wortels en groei. Deze plant geeft zeer grote, lekkere vruchten. De smaak is mild en lichtzoet. Anaheim is dan ook perfect om te drogen en tot poeder te vermalen.

Anaheim Top 10 pepers

8. Pimientos de Padron

De pepers van de Pimientos de Padron oogst je het beste klein en groen. Vanaf juli zul je de eerste pepers oogsten en, gegrild met wat olijfolie en bestrooid met zeezout, opdienen als een heerlijke Spaanse Tapa.

Pimientos de Padron

9. Jalapeno M

De Jalapeno M variëteit is een zeer robuuste Jalapeno peper. Jalapeno’s zijn zowel groen als rood te oogsten vanaf midden juli. Deze chilipepers zijn mild van smaak en zeer veelzijdig in gebruik. Je verwerkt ze vers in salsa, in ringen op de pizza en als popper gevuld met kaas.

Jalapeno M

10. Onza Roja

Onza Roja is een pittige kleine rode peper die aan lange takken van de plant groeit. Deze peper is zeer geschikt om te drogen.

Onza Roja

Meer inspiratie:

Chilipepers kweken – Zaden ontkiemen
Tomaten, pepers en aubergine voorzaaien: Vlog
Chilipepers roken
Chilipepers: Alles naar buiten
Chilivlokken maken: Zo doe je dat
10 tips voor een eetbaar balkon

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2013-04  Tekst: Peter Timmerman

logo
Sluiten
close