Chilipepers kweken – januari – Zaden ontkiemen - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Chilipepers kweken – januari – Zaden ontkiemen

Chilipepers opkweken onder ledlicht

Chilipepers kweken – januari

Het is januari en het nieuwe seizoen staat voor de deur. We kunnen beginnen met het ontkiemen van de zaden van de chilipepers.

Van een aantal soorten chilipepers heb ik zaden besteld, maar de meeste heb ik het vorige seizoen zelf kunnen oogsten door de zaden aan de plant te isoleren. Hoe je zelf zuivere zaden kunt oogsten kun je lezen in deze blog.

Zaden voorweken voor een snelle start

Om een snelle start te maken, laat ik de zaden eerst weken in bekertjes lauw water die ik op een warmtematje van ca. 60×40 cm zet (even groot als mijn kweekbak). Omdat de zaden droog zijn, zullen de meeste blijven drijven, maar met om het uur even roeren zullen er steeds meer naar de bodem zakken. Ik laat ze zo in totaal 24 uur staan, met het warmtematje continu ingeschakeld.

Zaden weken op warmtemat

‘Vaak ontkiemen de zaden al binnen een week’

Ontkiemen volgens de Deno-methode

Nadat ik de geweekte zaden weer eruit heb gezeefd, ga ik ze in vochtige koffiefilters vouwen. Je kan hierbij iedere koffiefilter in twee helften verdelen, waar je de zaden mooi in een rijtje op legt en de filter er een paar keer omheen vouwt. Vervolgens gaan ze in plastic gripzakjes die ik dan weer op het warmtematje leg. Ditmaal gebruik ik wel een thermostaat. De sensor doe ik ook in een zakje en leg ik ertussen. De temperatuur stel ik in met een minimum van 25 en een maximum van 27 graden. Dit wordt ook wel de Deno-methode genoemd. Dankzij deze manier van werken gaat het ontkiemen van de zaden stukken sneller. Vaak ontkiemen de zaden al binnen een week. Wanneer je geen warmtematje tot je beschikking hebt, plaats je de zakjes in een bakje en zet dit op een (constante) warme plaats.

zaden ontkiemen volgens Deno methode

Ontkiemde zaden uitplanten in Jiffy tabletjes

De ontkiemde zaden moeten nu voorzichtig aan een zaaimedium worden toegevoegd. Hiervoor gebruik ik Jiffy tabletjes van 41 mm. Deze kan ik namelijk 60 kwijt in mijn kweekbak van ca. 60×40 cm. Ik ga dan ook voor 10 soorten met ieder 6 zaden. Deze tabletten overgiet ik met water tot ze volledig zijn opgezwollen. Vervolgens maak ik een gaatje waar ik voorzichtig het zaadje met kiem in plaats met het kiempje naar beneden. Daarna druk ik het natte medium weer voorzichtig aan.

Opkweken onder ledlicht

Nu wordt de kweekbak op het warmtematje geplaatst met de thermostaat weer op minimaal 25 en maximaal 27 graden. De sensor hang ik nu door een van de ventilatieschuiven, die ik weer zoveel mogelijk dicht schuif. Ik moet vanwege de korte en vaak bewolkte dagen echter voor extra verlichting zorgen, om te voorkomen dat de zaailingen te lang en dun worden. Ik gebruik hiervoor een LED-bak van 90Watt die met een katrol op 60 cm boven de Jiffy’s is gehangen. Deze verlicht een oppervlak van 60×60 cm, wat dus heel mooi uitkomt. De lichtbak staat 16 uur per dag aan, dus bijvoorbeeld van 7 uur ’s ochtends tot 23 uur ‘s avonds.

De zaailingen komen op met 2 zaadlobben. Dit zijn nog geen echte bladeren en hebben ook geen zijnerven. Het eerste echte bladpaar en de hoofdstam zal zich daartussenin ontwikkelen. Het kan zijn dat je de lamp dan weer iets hoger moet hangen. Zodra dit eerste bladpaar zich goed heeft ontwikkeld en er duidelijk wortels uit de Jiffy beginnen te groeien wordt het tijd om de zaailingen af te harden en over te plaatsen naar potjes.

Meer inspiratie:

Top 10 pepers: In pot of volle grond
Chilipepers: Zuivere zaden isoleren
Erwtenscheuten kweken
Courgette kweken: van zaaien tot oogsten
Knoflook kweken in een pot

Bestel hier:

Verwarmingsmat
Thermostaat Horti switch
LED Kweeklamp (45 Watt)
Jiffy zweltabletten, Ø41MM

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren Blog januari 2023 – Tekst: Bart Schepens

logo
Sluiten
close