Eetbare paddenstoelen kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Eetbare paddenstoelen kweken

Eetbare paddenstoelen kweken Featured

 

Heb je een balkon, tuin of terras op het noorden? Zou je daar dolgraag lekkere dingen willen telen voor op tafel, maar zorgt het gebrek aan zonlicht ieder jaar weer voor een magere of mislukte oogst? Dan is het volgende zeker het overwegen waard: ga paddenstoelen kweken!

Eetbare paddenstoelen worden wereldwijd al duizenden jaren geteeld. De vrij hoge prijzen in de winkel wekken misschien de indruk dat het telen van paddenstoelen een ingewikkeld en mysterieus proces is, maar niets is minder waar. Het is juist vrij eenvoudig thuis te doen en het enige wat je ervoor nodig hebt is een stuk boomstam.

Hoe kweek je paddenstoelen?

Shiitake paddenstoelen, Grijze oesterzwam, Koningsoesterzwam, Pruikzwam, Beukenzwam, Fluweelpootje, Kleine bundelzwam, Populierenleemhoed… ze groeien allemaal op hout. Shiitake paddenstoelen gedijen bijvoorbeeld goed op eikenhout en oesterzwammen op het hout van populieren, wilgen, beuken en berken. Alle paddenstoelen moeten echter worden geënt (het op het hout plaatsen van schimmels waaruit de paddenstoelen groeien) op gezond en onbeschadigd hout van een boom die niet langer dan 3 maanden daarvoor is omgezaagd. Dit enten hoef je echter niet zelf te doen! Tenzij je dat wilt, natuurlijk. Groene Takken in Doetinchem verkoopt namelijk “eetbaar hout”, oftewel: kant-en-klare paddenstoelstammen.

Natuurlijk gaat de groei van de paddenstoelen niet helemaal vanzelf. Je moet ervoor zorgen dat de paddenstoelstammen uit de wind en uit de volle zon staan. Te nat is bovendien ook niet goed, maar regendruppels moeten er wel bij kunnen. Houd de natuurlijke leefomgeving van paddenstoelen in gedachten: onder de bomen in het bos. Shiitakestammen moeten daarnaast een paar keer per jaar een dompelbad krijgen om de productie van nieuwe paddenstoelen te stimuleren. Wanneer dit precies moet gebeuren hangt af van de weersvoorspellingen en kan Groene Takken je via een Twitter berichtje laten weten. Zo’n bad werkt als volgt: dompel een droge Shiitakestam helemaal onder in koud water (niet laten drijven) en haal hem er 1 tot 2 dagen later uit.

Paddenstoelen kweken

Hoelang een paddenstoelenstam meegaat is afhankelijk van de soort en de dikte van het hout, de paddenstoelen “eten” het hout namelijk langzaam op. Van een Shiitakestam kun je ongeveer 5 jaar lang enkele keren per jaar oogsten. Oesterzwamstammen gaan zo’n 3 jaar mee en produceren 1 tot 2 keer per jaar zwammen. Afwisselend weer (waar wij in Nederland geen gebrek aan hebben) is bovendien heel gunstig voor de paddenstoelenproductie. De meeste stammen kun je daarom gewoon buiten laten staan tijdens de winter.

Nieuwsgierig geworden? Probeer het een keer! Mocht je de smaak zo te pakken krijgen, dan kun je via Groene Takken ook de entstof (ook wel “broed” genoemd) kopen om zelf te enten. En voor wie dat nog niet spannend genoeg vindt heeft eigenaresse Pip Gilmore ook “Truffel trees” en andere bijzondere producten in haar assortiment.

Voor meer informatie of een bezoekje aan de kwekerij: www.groenetakken.nl

Meer inspiratie:

Pasta met groene kool en paddenstoelen
Honingzwam herkennen en plukken
Op de vensterbank: Oesterzwammen
10 tips voor een eetbaar balkon
Huitlacoche, wat is dat eigenlijk?
Groene geheimen: Popcornkiemen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst: Stella Faber

logo
Sluiten
close