Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 2 - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 2

Moestuinplan vaste groenten

Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt.
Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.

Vaste groenten in de moestuin

De ontwerpen

Hieronder zie je het tweede ontwerp van de zes voorbeeldtuintjes die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal. De andere tuintjes vind je onder deze links:  Tuin 1, Tuin 3, Tuin 4, Tuin 5 en Asperges telen – Zo doe je dat

“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”


Tuin 2

4 x asperges (Asparagus officinalis ‘Mary Washington’)
4 x zeekool (Crambe maritima)
12 x Chinees bieslook (Allium tuberosum)

 

Asperges

Asperges zijn de meest vertrouwde vaste groenten. De ‘klassieke’ teelt van de witte gebleekte asperges vraagt nogal wat extra aandacht, maar wanneer je kiest voor groene asperges hebt je de makkelijkste planten die je maar kunt dromen. Je plant ze aan in de winter, wacht geduldig twee seizoenen tot ze flink uitgegroeid zijn en dan kun je ze gewoon elk jaar in het voorjaar bovengronds oogsten. Na de oogst die tot midden juli loopt, laat je de planten verder doorgroeien en vormen ze tot twee meter hoge bossen vol van het fijnste, sierlijke groen. Let op voor de kleine rode besjes met zaden die soms verschijnen, die zijn niet eetbaar. Asperges telen – Zo doe je dat

Zeekool

Zeekool vormt met zijn stevige, grijsachtige gegolfde bladeren vanaf het vroegste voorjaar een mooi contrast met de asperges. De planten bloeien vanaf het late voorjaar met grote brede lage schermen vol kleine witte eetbare bloemen, waar ook bijen en hommels dol op zijn. Wanneer de planten na twee seizoenen volwassen zijn, kun je ze in het voorjaar ‘bleken’ met een omgekeerde emmer of een echte bleekpot om zo de fijne witte scheuten te oogsten.

Chinees bieslook

Dit tuintje is pas compleet wanneer je er ook nog flink wat Chinees bieslook tussen zet. Ook die start heel vroeg en bloeit in de nazomer met massa’s schermen vol kleine witte pittige eetbare bloemen.

Zelf ontwerpen?

Er is nog veel meer keuze aan vaste groenten. Rabarber, aardpeer, molsla, zeevenkel, schorseneer, bieslook, Brave Hendrik, tuinzuring… ze zijn allemaal bruikbaar als onderdeel van zo’n vaste opbrengsttuin!

De andere tuintjes vind je hier:

Tuin 1, Tuin 3, Tuin 4, Tuin 5 en Tuin 6

Meer inspiratie:

Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Asperges kweken – Zo doe je dat
Recept: Salade met asperges en tuinbonen
Voedselbos in je stadstuin: De lagen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close