Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.
Vaste groenten in de moestuin
De ontwerpen
Hieronder zie je het derde ontwerp van de zes voorbeeldtuintjes die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal. De andere tuintjes vind je onder deze links: Tuin 1, Tuin 2, Tuin 4, Tuin 5 en Tuin 6
“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”
Tuin 3
3 x artisjok (Cynara cardunculus)
4 x zilverzuring (Rumex scutatus ‘Silver Shield’)
12 x slangenlook (Allium scorodoprasum)
Artisjok
De artisjok is nog zo’n prachtige verschijning in de moestuin. Deze reuze-distel komt vaak erg vroeg in het voorjaar tevoorschijn en geeft vanaf het late voorjaar opvallende eetbare knoppen. Wat je niet oogst, groeit door tot de mooiste paarse bloemen, die continu bezocht worden door bijen en hommels. Tijdens de zomer nemen de planten flink wat ruimte in, maar in het vroege voorjaar en het late najaar is het mooi om onderaan de planten een lage bodembedekker te hebben.
Zilverzuring
Zilverzuring heeft prachtig zilvergrijs blad, groeit laag en bloeit bescheiden, maar heeft vooral een fijne friszure smaak. Ideaal voor salades, soepen en sausen.
Slangenlook
Tussenin de zuring kun je slangenlook planten. Ook die zal vanaf het vroege voorjaar met zijn gekrulde stengels en zijn grappige knolletjes in de lucht voor vorm, kleur en opbrengst zorgen.
Zelf ontwerpen?
Er is nog veel meer keuze aan vaste groenten. Rabarber, aardpeer, molsla, zeevenkel, schorseneer, bieslook, Brave Hendrik, tuinzuring… ze zijn allemaal bruikbaar als onderdeel van zo’n vaste opbrengsttuin!
De andere tuintjes vind je hier:
Tuin 1, Tuin 2, Tuin 4, Tuin 5 en Tuin 6
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Meer inspiratie:
Knoflook kweken in een pot!
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Groene Portretten: Artisjokken
Slangenknoflook zaaien en oogsten
Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens