Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 4 - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 4

Moestuinplan vaste groenten

Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.

Vaste groenten in de moestuin

De ontwerpen

Hieronder zie je het vierde ontwerp van de zes voorbeeldtuintjes die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal. De andere tuintjes vind je onder deze links:  Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 5 en Tuin 6

“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”


Tuin 4

3 x Nine star broccoli
3 x Turkse raket (Bunias orientalis)
9 x Welsh onion (Allium fistulosum)

 

Nine star broccoli

Nine star broccoli is één van de meest boeiende planten om in het voorjaar in de tuin te hebben. De forse planten groeien tot 50 – 60 cm breed en hoog en vormen vanaf eind maart mooie roomwitte broccoli’s. Eerst een grote centrale knop, daarna een hele reeks kleine zijknoppen. Je moet écht alles oogsten en zo voorkomen dat de planten gaan bloeien en zaad vormen om zo de planten meerjarig te maken. Na de oogst groeien de planten de rest van de zomer rustig in bladvorm verder.

Turkse raket

Turkse raket is de sterkste uit de reeks vaste groenten. De planten zijn op hun best in het voorjaar en je kunt ze net als zeekool bleken door er in februari een omgekeerde emmer overheen te zetten. Na de extra vroege gebleekte oogst groeien de planten opnieuw groen uit voor een oogst als stevige bladgroente. Wat later in het voorzomer verschijnen de fijne gele bloemen.

Welsh onion

Als bladcontrast gebruiken we in dit ontwerp Welsh onion die met zijn reuzedikke allium-stengels stevig tussen de andere sterke groeiers een plaats vindt. Deze allium bloeit met dikke bollen vol groengrijze minibloemetjes.


Zelf ontwerpen?

Er is nog veel meer keuze aan vaste groenten. Rabarber, aardpeer, molsla, zeevenkel, schorseneer, bieslook, Brave Hendrik, tuinzuring… ze zijn allemaal bruikbaar als onderdeel van zo’n vaste opbrengsttuin. Neem ze dus mee in je moestuinplannen!

De andere tuintjes vind je hier:

Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 5 en Tuin 6

Meer inspiratie:

Meerdere keren oogsten: broccoli
Top 10 pepers: in potten of volle grond
Zo maak je een wormenbak

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close