Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 6 - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 6

Moestuinplan met vaste groenten

Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.

Vaste groenten in de moestuin

De ontwerpen

Hieronder zie je het zesde ontwerp van de zes voorbeeldtuintjes die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal. De andere tuintjes vind je onder deze links:  Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4 en Tuin 5

“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”


Tuin 6

4 x strandbiet (Beta vulgaris maritima)
8 x oesterblad (Mertensia maritima)
8 x bloedzuring (Rumex sanguineus)

 

Strandbiet

Strandbiet vormt de centrale basis voor dit tuintje. De vier planten komen op 50 cm uit elkaar en groeien vanaf het vroege voorjaar met donkergroen glanzend blad met een fijne zacht-ziltige smaak.

Oesterblad

Daar omheen komt oesterblad met zijn tere, grijze gepunte bladeren en zijn verfijnde kleine blauwe bloemen. Het zijn ideale planten om van het vroege voorjaar tot diep in de herfst van te snoepen.

Bloedzuring

Deze planten wisselen we contrastrijk af met bloedzuring. Ook die zal vanaf het vroege voorjaar voor kleur en salades zorgen. In de zomer vormen de planten tot 75 centimeter hoge bloeistengels. Na de bloei kun je ze het best verwijderen, want anders zaaien ze zich vaak nét iets te enthousiast uit.
Een tuintje met allemaal vrij lage planten met de nadruk op blad.


Zelf ontwerpen?

Er is nog veel meer keuze aan vaste groenten. Rabarber, aardpeer, molsla, zeevenkel, schorseneer, bieslook, Brave Hendrik, tuinzuring… ze zijn allemaal bruikbaar als onderdeel van zo’n vaste opbrengsttuin!

De andere tuintjes vind je hier:

Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4 en Tuin 5

Meer inspiratie:

Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Bloedzuring – Kweken en oogsten
Voedselbos in je stadstuin
Eeuwig moes – meerjarig koolgewas
Vijgen kweken en oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close