Ben je uitgekeken op de klassieke stamppot in talloze winterse variaties, dan wordt het misschien tijd voor een boerenkooltaart. Voor een pittig accent gebruik je oude kaas en knoflook.
Recept Boerenkooltaart:
Voor een taartje van vier stukken, of voor twee personen met grote honger.
Ingrediënten :
Voor het deeg:
300 gram volkorenmeel
1 theelepel zout
150 gram boter of margarine
1 ei
Voor de vulling:
1 flinke aardappel
een bos boerenkool
1 grote ui
2 teentjes knoflook
50 gram oude kaas in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel olijfolie
peper en zout
Voor bovenop:
Wat melk met een losgeklopt ei
Extra:
Springvorm van 20 cm
Bereiding:
- Meng de ingrediënten voor het deeg snel en krachtig met de hand of in de keukenmachine.
- Laat afgedekt een halfuurtje op een koele plaats rusten.
- Verdeel het deeg in tweeën; het ene deel iets groter dan het andere. Rol elk van de twee stukken uit tot een soepele lap.
- Beboter een springvorm en leg hier één deel van het deeg in, voorzien van een stevige rand.
- Vul het deeg met de fijngesneden aardappel, boerenkool en ui. De kaas komt bovenop, samen met de olijfolie en nog wat peper en zout.
- Maak de randen van het deeg vochtig en leg het tweede uitgerolde deeg bovenop. Even de randen stevig aandrukken. Snijd de randen af, doorprik de bovenzijde enkele keren met een vork.
- Bestrijk de bovenkant van de taart met een mengsel van melk en ei.
- Zet de taart ruim drie kwartier in de oven op 175°C.
- Het ‘deksel’ op de taart zorgt dat alles mooi gaar wordt.
Heerlijk zo warm meteen uit de oven, maar ook afgekoeld prima te gebruiken als hartige wintertaart.
Meer inspiratie:
Recept: Auberginetaart
Palmkool kweken en oogsten
Moestuin voor kinderen: De vruchtgroenten
Wasmiddel maken met klimop
Wintertomaten
Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Peter Bauwens