Moestuin voor kinderen: De vruchtgroenten - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuin voor kinderen: De vruchtgroenten

Paprika minibel Kindermoestuin

Vruchtgroenten in de kindertuin

Als de voorbereidingen van de kindertuin klaar zijn en de planten hun plaats hebben gekregen, wordt het tijd om vruchtgroenten te gaan kiezen. Vruchtgroenten zijn de toppers in de kindertuin. Met hun bloei en oogst maken zij er een echte moestuin van.

Niet iedereen heeft de tijd, ruimte en geduld om die plantjes voor te zaaien of op te kweken. Daarom kan het handig zijn om deze te kopen bij een kwekerij. Nog leuker is natuurlijk als je dit als ouder of grootouder met de kinderen samen kunt doen.

Smakelijke groenten voor de kindertuin

Tomaten

Minitomaatjes zoals ‘Tiny Tim’ (rood) en ‘Yellow Tom’ (geel) groeien aan compacte, sterke planten. Deze planten hoeven niet getopt, gediefd of ondersteund te worden. De donkergroene struikjes vormen snel en overvloedig, kleine gele bloemetjes. Daarna volgen tientallen kleine, zoete, rode en gele vruchtjes. Heerlijk om over een lange periode zo van de planten te snoepen.

Paprika

Bij paprika heb je ‘Minibel’ op perfecte kindermaat. Ook deze planten worden niet hoger dan 20 – 30 centimeter. Ze zitten vol met 3 tot 5 centimeter grote minipaprikaatjes in rood, oranje, groen, geel of chocoladekleur.

Komkommer

‘Little leaf’ is een minikomkommerplant met een compacte groei en kleine komkommers.

Meloen

‘Far north’ is een compacte minimeloen die verder ook geen snoei of onderhoud nodig heeft. Per plant oogst je hier 4 of 5 minimeloentjes van ongeveer 10 cm van.

vruchtgroenten lampionbes en alpenaardbei

Lampionbesjes

Lampionbesjes (Physalis pubescens) vormen de absolute topper in de kindertuin. Kinderen vinden het heerlijk om deze bijzondere vruchtjes te kunnen verzamelen, de lampionnetjes open te vouwen het besje te snoepen.
De planten worden net als tomaten opgekweekt en kunnen half mei de grond in.
Ze vragen verder geen aandacht, geen voeding, kennen geen ziektes of problemen en groeien spontaan uit tot halfhoge struikjes.
Vanaf augustus vormen zich tientallen, eerst groene en later strogele lampionnetjes met binnenin een zoete, geeloranje bes. Je hoeft ze zelfs niet te plukken, ze vallen af wanneer ze rijp zijn. Tot de vorst kun je blijven oogsten.

Alpenaardbeien

Bijna even makkelijk en grappig zijn de kleine Alpenaardbeien. De struikjes kun je het best kopen, want zelf zaaien duurt een hele tijd. Zet de planten op 40 centimeter uit elkaar. Vrij snel zullen de kleine witte bloemen met gele knopjes aan de struik verschijnen. Daarna komen de kleine rode of extra zoete gele vruchtjes. Je kunt oogsten van eind mei tot begin oktober. Honderden kleine, zoete vruchtjes verspreid over heel de zomer. Met enkele plantjes is er dus dagelijks iets lekkers te oogsten uit de kindertuin. De planten vormen geen uitlopers en blijven dus mooi ordelijk in struikvorm.

Kruiden en bloemen in de kindertuin

Om de kindertuin echt af te maken er natuurlijk nog kruiden en bloemen in.
→  Kruiden en bloemen voor de kindertuin


Meer inspiratie voor de stadstuinier:

Kweken met de kids: Vaasjes uit eigen tuin
Moestuin in potten: Tomaten
Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

Meer over:

logo
Sluiten
close