Moestuin voor kinderen: De planten - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuin voor kinderen: De planten

Micro erwtjes voor de kindertuin

Moestuin voor kinderen: De planten

Wanneer de voorbereidingen van de kindertuin klaar zijn is het tijd om de juiste plantenkeuze te maken. Voor de kinderen is het makkelijker als er in hun moestuin planten op kindermaat staan. Dus kiezen we voor planten die wat kleiner en compacter zijn, snel groeien en daarom sneller geoogst kunnen worden. Ook planten die weinig verzorging en geen ingewikkelde snoei vragen hebben de voorkeur. Als het even kan zou je er een lange periode van moeten kunnen oogsten. De kleur, smaak, en iets verrassends, maken het extra leuk.

Moestuin voor kinderen:
Makkelijke planten om mee te beginnen

Begin eenvoudig met radijsjes

In een moestuin voor kinderen mogen radijsjes niet ontbreken. Je start met vrij grote zaden en met een beetje begeleiding en geduld leren ze als snel om zaadje voor zaadje op 1 centimeter van elkaar in de grond te stoppen. Kies voor radijsjes in rood, wit, paars of roze, of zaai een mengsel van al die kleurtjes en lange, stompe, ronde en ovale soorten door elkaar. Tijdens het groeien valt het niet meteen op, maar ze oogsten enkele weken later wel een verrassend bont ‘boeketje’ radijsjes uit de tuin. En plots lusten ze wel radijsjes!

Moestuin voor kinderen: Radijsjes

Tuinkers

Tuinkers is niet alleen op de vensterbank gemakkelijk, ook in de moestuin groeit het supersnel. Het is lekker pittig van smaak. Je hebt de dubbel gekrulde grappige ‘Wrinkle krinkle’ voor wat extra tuinplezier. Mosterd en rucola kun je op dezelfde wijze kweken. Ze mogen vrij dicht zaaien, en knippen na een week of 2 tot 3 met een schaartje heerlijk fris groen voor op de boterham.

Sla

Ook sla is erg geschikt voor de kindertuin. Je hebt snelgroeiende slamengsels die een vrolijke reeks bladvormen en kleuren geven. Je kunt deze blaadje voor blaadje plukken, of een hele rij afknippen en ze nog een keertje kunt laten hergroeien.
Wil je ook een keer echte kropsla uitproberen, kies dan ‘Klein Duimpje’. Dat is een grappig kropje van zo’n 15 centimeter doorsnede. Binnen de kortste keren oogsten ze zo’n eigen minikrop. Perfect dus in een moestuin voor kinderen. Ook eikenbladsla, Romeinse sla en krulsla zijn verkrijgbaar in een dwergversie.

Micro-erwtjes en rijstboontjes

Micro-erwtjes vormen doperwten aan planten die niet hoger worden dan 20 centimeter. Bij rijstboontjes worden de planten 30 centimeter hoog. De micro-erwtjes en de rijstboontjes geven een kleine, erg lekkere oogst van smakelijke erwtjes en de allerfijnste groene boontjes.

Worteltjes

Wie worteltjes wil uitproberen, kan kiezen voor de fijne ‘Little fingers’ of de ronde Parijse worteltjes voor een nog sneller resultaat.

Suikermaïs

Minisuikermaïs in klassiek geel of in een verrassende gekke blauwe tint. De planten worden ongeveer 1 meter hoog, dus nog altijd bereikbaar voor kinderhandjes en dat maakt suikermaïs heel geschikt voor een moestuin voor kinderen.

Vruchtgewassen, kruiden en bloemen

Om de kindermoestuin echt compleet te maken mogen de vruchtgroenten, kruiden en bloemen natuurlijk niet ontbreken. Zij maken er met hun bloei en oogst een echte moestuin van.
Moestuin voor kinderen: De vruchtgroenten
Moestuin voor kinderen: Kruiden en bloemen


Meer groene kinderactiviteiten:

Zo maak je stekbakjes met krantenpapier
Met de kids: Zelf een wormenbak maken
Maak een een mannetje met tuinkers-haar
Help de dieren, bouw zelf een insectenhotel

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close