Kweken met de kids: Kiemhoofdjes - Stadstuinieren
Doe het zelf

Kweken met de kids: Kiemhoofdjes

Velen van ons hebben jeugdherinneringen aan het maken van tuinkersmannetjes met mooie plukken eetbaar haar en grappige kapsels. Kiemhoofdjes is een geweldig project voor kinderen en de resultaten laten zich snel zien. Het leert ze het proces van het ontkiemen en is eenvoudigweg leuk om te maken en te zien groeien.

‘Een leuk project voor kinderen en de resultaten laten zich snel zien’

Het is niet nodig om jezelf te beperken tot tuinkers (wat de meeste kinderen te pittig vinden), aangezien vrijwel alle fijne kiemzaden het doen. Experimenteer eens met zaden zoals alfalfa, broccoli, prei, bieten, rode kool, chia, etc.

Er zijn verschillende technieken en het versieren van een lege eierschaal is wellicht de populairste. Je kunt van alles gebruiken waar de zaadjes en een groeimedium (zoals wattenbollen of potgrond) in kunnen. Welke methode je ook kiest, plaats je kiemhoofdjes op een lichte plek in huis (maar niet in het directe zonlicht). Houd de zaadjes vochtig met een plantenspuit.

Eihoofdjes

Vul een leeg ei met vochtige watten, grond of compost en strooi de zaden er lichtjes op. Spuit er wat water op en houd de zaden en de watten vochtig.

KOPjes

Veel plezier met het knutselen van gezichtjes op lege yoghurtpotjes, drinkbekers, sappakjes, enz. Voeg een groeimedium toe (we vinden dat potgrond hiervoor het beste werkt). Strooi de zaden op de aarde en geef voldoende water.

Pantymensen

Knip het voetgedeelte af van een oude panty. Vul het uiteinde met een paar zaden en potgrond bovenop de zaden. Bind het open gedeelte goed dicht. Plaats het in zijn geheel in een bak water totdat het doorweekt is. Laat daarna het overtollige water uitlekken.

Tip: Voeg een grappig neusje of oren toe, door een gedeelte af te binden met elastiekjes.

Meer leuke projecten:

Met de kids: Zelf een wormenbak maken
Superleuk om te proberen: Popcornkiemen
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Doe het zelf: Stek je Munt
Moestuin voor kinderen: microgroente kweken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close