Calendula oogsten en verwerken - Stadstuinieren
Doe het zelf

Calendula oogsten en verwerken

Goudsbloem thee Stadstuinieren

Calendula oogsten en verwerken

De goudsbloem dankt zijn populariteit aan zijn geneeskrachtige werking. Zelfs gewoon naar de vrolijk zonnige en oranje bloemen kijken, zou volgens de overlevering al voldoende zijn om je gemoed op te beuren en donkere gedachten te verdrijven.

Goudsbloemen en gezondheid

Voor de geneeskrachtige werking van goudsbloem  maakt men vooral gebruik van de oranje en gele bloemblaadjes, terwijl eigenlijk de gehele plant die opvallende geur en werking bezit.

Calendula zalf

Je kunt voor gebruik verse bloemblaadjes plukken, maar ze zijn ook snel te drogen op een warme geventileerde plaats. Droog ze goed na om ze voor de winter te bewaren. Vers of gedroogd kunnen de bladeren verwerkt worden in oliën en zalven. Calendula zalf maken

Sap uit de stengels

Het sap uit de stengels is dan weer werkzaam bij wratten en eelt.

Goudsbloem in de keuken

De culinaire toepassingen van de goudsbloem zijn vrij beperkt, maar daarom niet minder belangrijk.
In landen zoals India wordt calendula geoogst en toegepast om wat saaie en kleurloze gerechten visueel op te peppen. Zo worden ze gebruikt om de veel duurdere saffraan te vervangen en om boter, rijst en kaas wat meer kleur en aanzien te geven.
Gekookt in melk kunnen de goudsbloemblaadjes gebruikt worden in cake en pap om wat extra kleur toe te voegen.
Ook leuk is om de verse calendula blaadjes te oogsten en als ‘eetbare bloemen’ toe te voegen aan een eenvoudige groene salade, of als extra oranje tint in een omelet.

 

Zo maak je thee met calendula

  1. Pluk één complete bloem, of de bloemblaadjes van twee bloemen.
  2. Doe ze in een kopje en giet er kokend water op.
  3. Voeg enkele blaadjes citroenmelisse toe en laat 10 minuten trekken.
  4. Drie kopjes zulke thee per dag*

*Niet gebruiken bij zwangerschap en bij allergische reacties uiteraard meteen stoppen met gebruik.

Meer inspiratie:

Goudsbloem zaaien en oogsten
Op stap met: De Onkruidenier
Maanzaad papaver kweken en oogsten
Plantenvoeding maken met bananenschillen
Geneeskrachtige kruiden
Goudsbloem als snijbloem
Voedselbos in je stadstuin: De lagen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-02  Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close