Calendula oogsten en verwerken

De goudsbloem dankt zijn populariteit aan zijn geneeskrachtige werking. Zelfs gewoon naar de vrolijk zonnige en oranje bloemen kijken, zou volgens de overlevering al voldoende zijn om je gemoed op te beuren en donkere gedachten te verdrijven.
Voor de geneeskrachtige werking van goudsbloem maakt men vooral gebruik van de oranje en gele bloemblaadjes, terwijl eigenlijk de gehele plant die opvallende geur en werking bezit.
Je kunt voor gebruik verse bloemblaadjes plukken, maar ze zijn ook snel te drogen op een warme geventileerde plaats. Droog ze goed na om ze voor de winter te bewaren. Vers of gedroogd kunnen de bladeren verwerkt worden in oliën en zalven. Calendula zalf maken
Het sap uit de stengels is dan weer werkzaam bij wratten en eelt.
De culinaire toepassingen van de goudsbloem zijn vrij beperkt, maar daarom niet minder belangrijk.
In landen zoals India wordt calendula geoogst en toegepast om wat saaie en kleurloze gerechten visueel op te peppen. Zo worden ze gebruikt om de veel duurdere saffraan te vervangen en om boter, rijst en kaas wat meer kleur en aanzien te geven.
Gekookt in melk kunnen de goudsbloemblaadjes gebruikt worden in cake en pap om wat extra kleur toe te voegen.
Ook leuk is om de verse calendula blaadjes te oogsten en als ‘eetbare bloemen’ toe te voegen aan een eenvoudige groene salade, of als extra oranje tint in een omelet.
*Niet gebruiken bij zwangerschap en bij allergische reacties uiteraard meteen stoppen met gebruik.
Goudsbloem zaaien en oogsten
Op stap met: De Onkruidenier
Maanzaad papaver kweken en oogsten
Plantenvoeding maken met bananenschillen
Geneeskrachtige kruiden
Goudsbloem als snijbloem
Voedselbos in je stadstuin: De lagen
Stadstuinieren 2020-02 Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!