Daglelie - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Daglelie – Kweken en oogsten

Eetbare bloemen - Daglelie

In Azië zijn daglelies zeer populaire supermarkt ‘groente’. Anders dan hier, waar ze het imago van saaie oude borderplanten voor bloemenfreaks hebben gekregen.Het is tijd om daar iets aan te veranderen! Geef dit gewas een kans en je zult snel ontdekken dat daglelies er zeer aantrekkelijk uitzien en, misschien nog verrassender, geweldig smaken! De hele plant is namelijk eetbaar.

Hemerocallis spp.

“In Azië zijn daglelies zeer populaire supermarktgroente”

Zaaien/Planten: april – oktober
Hoogte: 50 cm – 150 cm
Afstand: 30 cm
Oogsten: jaar rond
Eetbare delen: de gehele plant
Smaak: snijbonen, asperges, champignons
Thuis: Azië

Zaaien en verzorgen

Daglelies (Hemerocallis) moeten niet worden verward met echte lelies (Lillium) die giftig zijn. Het is makkelijk om het verschil te zien: daglelies hebben meerdere vlakke, vlasachtige bladeren die uit een kluit groeien. Echte lelies hebben één enkele stam met bladeren en bloemen aan de top.

Er bestaan tienduizenden daglelierassen, maar de oranje en gele variëteiten schijnen het beste te smaken. Koop ze als jonge planten en plant ze 30 centimeter uit elkaar in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond of potgrond, op een willekeurig moment tussen april en oktober. Ze groeien ook goed in grote potten en kunnen wat schaduw verdragen, maar voor de beste bloemen is de volle zon het beste. Geef ze voldoende water, kaliumrijke voeding en een dikke laag mulch.

Oogsten en verwerken van daglelies

Alle delen van de plant zijn eetbaar en hebben hun eigen unieke smaak en textuur. De bloemen (die slechts één dag bloeien) kunnen worden geoogst in verschillende fasen van hun levenscyclus.

Oogst de opgezwollen ongeopende bloemknoppen voor een nootachtige verse crunch. Bak ze kort in olie of boter met een beetje zeezout. De smaak doet denken aan verse snijbonen, romige asperges en radijs.

De volledig geopende bloemen zijn een delicate en kleurrijke toevoeging aan salades of een frisse zomersoep. Je kunt ze ook vullen met zachte kaas (zoals courgettebloemen).

Tot slot, misschien een beetje vreemd, zijn de bloemen ook te oogsten als ze verwelkt en afgestorven zijn. Bekend in Azië als ‘gouden naalden’ hebben deze een vlezige textuur, een smaak die vergelijkbaar is met champignons. Ze zijn heerlijk in soepen en roerbakgerechten.

De knollen kunnen in het najaar worden geoogst door het omhoog halen van de kluit. Oogst wat om op te eten, en herplant een gedeelte zorgvuldig. Ze worden bereid als krieltjes, maar smaken veel zoeter. En natuurlijk een stuk interessanter dan zomaar iets van de groenteboer.

Let op: Wanneer je daglelies voor de eerste keer probeert, begin dan met een kleine hoeveelheid. Sommige mensen hebben namelijk een lichte intolerantie.

Tip: Om nieuwe daglelieplanten te krijgen, til je ze gewoon op en verdeel je je planten in het voor- of najaar in kleinere kluiten van ongeveer 10 centimeter breed.

Meer moestuintips:

Goudsbloem zaaien en kweken
Bloedzuring – Kweken en oogsten
Bijzondere eetbare bloemen
Op stap met: De Onkruidenier
Knoflook kweken in een pot

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close