Moestuintips van Floor Korte: Winterharde kruiden - Stadstuinieren
artikel

Moestuintips van Floor Korte: Winterharde kruiden

Winterharde kruiden Floor Korte

In de koude maanden van het jaar groeit er maar weinig in de moestuin. Er zijn nog overgebleven wintergroenten zoals boerenkool, pastinaken en schorseneren te vinden. Daarnaast vind je ook nog veel winterharde kruiden, maar welke soorten zijn dat eigenlijk? Hieronder vind je een lijstje met winterharde kruiden.

“Oregano is een super lekker kruid, heerlijk en decoratief”

Tijm

Deze plant verliest in de winter blaadjes en dan blijft er een heel kaal plantje over. Deze moet je gewoon lekker laten staan, want in het voorjaar ga je zien dat het plantje weer nieuwe scheuten aan zal maken.

Rozemarijn

Dit is een kruid dat je heel veel in de winter gebruikt. In de zomer groeit deze plant vrij snel en in de winter groeit het plantje niet, maar behoudt deze wel blad en kun je dit blad dus gewoon oogsten. Oogst het terug tot aan het hout en niet verder, want anders zal de plant niet meer uitlopen en zal deze steel afsterven.

Munt

Ik denk dat dit een van de meeste gebruikte kruiden in de keuken is. Je kunt er gerechten lekker fris mee maken, maar ook lekkere dranken van maken. Munt is echt een woekeraar, dus mocht je er heel veel van willen in je tuin, plant hem dan gewoon in de volle grond uit. Wil je hem in toom houden? Plant of zaai de munt dan in een pot. In de winter blijft er voor je gevoel niet heel veel over van het plantje, want de bladeren zullen verdwijnen, maar in het voorjaar maakt hij vrij snel weer veel blad en uitlopers aan.

Oregano

Dit is een superlekker kruid voor door pasta’s, maar ik vind het zelf ook heel decoratief. Het is echt een kruiper en dus ook een mooie bodembedekker op open plekken in je tuin. In de maanden mei en juni maakt hij mooie bloemetjes aan, die je ook kunt eten. Oregano is een superfijn kruid om te drogen en dan verder te verwerken in pizzabodems of kruidenbrood. Dit is erg lekker!

Salie

Salie is heerlijk in combinatie met pompoen. Dat is eigenlijk meteen mijn gedachte bij salie. Deze 2 gaan qua smaak zo ontzettend goed samen. Je hebt salie in een paarse en groene variant. In de herfst kun je de bladeren oogsten en de plant gewoon laten staan. In het voorjaar zal de plant dan weer uitlopen. Het kunnen vrij grote planten worden dus houd de plant wel in toom door deze af en toe goed bij te knippen.

Peterselie

Dit kruid overleefd niet elke winter. Het ligt er namelijk heel erg aan hoe streng de winter is en of je de peterselie in potten of een moestuinbak hebt groeien. Is het dit jaar een zachte winter en staat de pot van de grond, dan zal in het voorjaar de peterselie weer uitlopen.

Laurier

Een plant die iedereen eigenlijk in de moestuin zou moeten hebben. Ik heb hem in een pot staan. Het kan namelijk een grote plant worden. De verse blaadjes zijn heerlijk in stoofpotten en kun je ook heel makkelijk binnen in huis drogen en bewaren in een luchtdichte pot.

Meer over kruiden

Moestuintips van Floor: Kruiden zaaien
Doe het zelf: Medicinale kruidenla
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Groene portretten: Munt

Bestel hier het boek van Floor Korte:

Floor Korte – Floors moestuin

Stadstuinieren: Blog december, Floor Korte

logo
Sluiten
close