Oneindige boerenkool - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Oneindige boerenkool – Kweken en oogsten

Brassica oleracea acephala var. Sabellica

‘Als je doorgaat met oogsten heb je gedurende de hele zomer en herfst eens in de 1 à 2 weken een goede bos bladeren’

Wanneer je de bovenstaande titel leest zie je vast borden vol stamppot voor je. Misschien is het dan een verrassing te horen dat boerenkool een heel divers gewas is. Niet alleen kan het gebruikt worden in veel gerechten, het kan ook nog eens het gehele jaar door geoogst worden. Zelfs het hele jaar door van één en dezelfde plant.

Ook wel bekend als ‘Oostfriesche Palm’ is dit een bijzondere variant. Je vindt er zelfs nauwelijks iets over op Google. De oneindige boerenkool is een tweejarige variant die je zaait in het voorjaar. De origine van deze soort ligt in Oost Friesland (waar volgens de Grünkohl boer/held Reinhard Lühring maar liefst 60 verschillende soorten te vinden zijn!). Met voldoende voeding groeit hij als een speer!

Koolgewassen oogsten

Oostfriesche palm oogsten

Wanneer hij ongeveer 20 cm hoog is vormt zich een prachtige paraplu aan borstelige bladeren. Als je wilt kun je al vanaf dat moment beginnen de onderste bladeren te plukken. Laat wel de bovenste doorgroeien. De plant groeit maar door en beschikt uiteindelijk over een flinke stam. Met zijn hoogte van 1 à 2 meter (!) lijkt hij meer op een palmboom dan op een boerenkool.

Als je doorgaat met oogsten heb je gedurende de hele zomer en herfst eens in de 1 à 2 weken een goede bos bladeren. Met maar een paar planten zou je in principe het jaar door genoeg oogst moeten hebben om in ieder geval één gerecht per week voor de hele familie te maken.

Het koude winterweer is geen probleem voor deze sterke plant. Het is één van de weinige moestuinplanten die zonder probleem rechtop kan blijven staan en door kan blijven groeien met een dikke laag sneeuw er bovenop. Oogsten kan dus het hele jaar door!

Oneindige boerenkool kweken

Zaaien: Binnen voorzaaien vanaf midden maart/april of ter plekke in mei/juni.
Plantafstand: 40 x 40 cm.

Boerenkool in de keuken

Als je nu net zo enthousiast bent als ons, dan vraag je je misschien af wat je er allemaal, los van stamppot, nog meer mee kunt doen… Zo smaakt boerenkool bijvoorbeeld geweldig in wokgerechten en is het fijn in gebruik, omdat het, anders dan bijvoorbeeld spinazie, niet al te veel krimpt.

Meer over kool

Boerenkool en Palmkool kweken
Taco’s Stadsmoestuin: september en oktober
Groene Portretten: Snijkool
Vlog: Wie vreet er van de kool?

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2013-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close