Postelein kweken en oogsten - Stadstuinieren
artikel

Postelein kweken en oogsten

“Gebruik wat je uitdunt als microgroenten”

Postelein is een kruipende, eenjarige vetplant met meer omega 3-vetzuren dan elke andere bladgroente! De bladeren van postelein bevatten een verfrissend sappige, gel-achtige substantie die smaakt als een mengeling tussen verse peultjes en Granny Smith-appels.

Postelein zaaien

Zaaien van mei tot en met augustus, direct in je tuin (of in ondiepe potten) met grind en zand voor extra drainering. Eenmaal groot genoeg om te hanteren, uitdunnen tot 10 centimeter van elkaar. Gebruik wat je uitdunt als microgroenten. Daarna kun je vanaf mei oogsten wat je nodig hebt en laat je de rest doorgroeien (tot aan de eerste vorst).

Hoewel dit gewas kan overleven in droge en zanderige omstandigheden, zal regelmatig water geven de meest sappige bladeren opleveren.

Oogsten en bewaren

Interessant is dat het zuurniveau van postelein varieert gedurende de dag. Als je vroeg in de ochtend oogst zal de smaak zuurder zijn en bij een oogst laat in de avond wat zachter. 

Postelein kan het beste vers worden gegeten, maar een week (ongewassen) bewaren in een plastic zakje in de koelkast kan ook. Ook inmaken is een optie om de bewaartijd te verlengen.

Recepten met postelein

Verwijder de dikkere stengels en spoel dan goed af om alle aarde te verwijderen. Je kunt het vers en rauw eten, heel kort gestoomd, of enkele minuutjes gesauteerd. Het voegt extra romigheid toe aan smoothies en je kunt zelfs thee trekken van de bladeren, waarvan wordt gezegd dat het hoofdpijn vermindert en ontstekingen tegengaat.

Smoothie van winterpostelein, appel en honing
Recept Posteleinsoep

Postelein combineert goed met fetakaas, tomaat, komkommer, olijven, olijfolie, amandelen, ei, azijn, zeezout, en krieltjes.

Meer inspiratie:

Postelein kwekenRecept met postelein: Posteleinsoep
Wildplukken: Winterpostelein
Bedden vol smakelijke, groene blaadjes
Recept: Gnocchi met brandnetel
Zelf zaden oogsten

Stadstuinieren 2015-05 Tekst: Natassia Doets

logo
Sluiten
close