Rode Tuinmelde - Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Rode Tuinmelde – Kweken en oogsten

Rode tuinmelde

Rode tuinmelde is een heel decoratief gewas en is makkelijk te kweken. Je zult het nooit vinden in de supermarkt, maar het kan wel spontaan opduiken in je stadstuin. Het is een zeer productief gewas, dat vaak de stempel ‘onkruid’ krijgt. Het is echter een plant om te waarderen. Prachtig om te zien, zowel in je tuin als op je bord.

Atriplex hortensis rubra

“Prachtig om te zien, zowel in de tuin als op je bord”

Rode tuinmelde, ook wel bekend als ‘Duitse bergspinazie’ is een voorloper van de spinazie en kan op dezelfde manier worden bereid. In tegenstelling tot spinazie kun je telkens weer van dezelfde plant oogsten en zal het niet snel doorschieten bij warm weer.

Tuinmelde zaaien en verzorgen

Tuinmelde is een éénjarige plant, die het goed doet in de volle zon en iedere grondsoort aankan. Zaai vanaf maart direct in de volle grond op 30 centimeter afstand van elkaar.

Omdat tuinmelde zichzelf zo goed uitzaait, zal je zien dat je het na de eerste keer nooit meer zelf hoeft te zaaien. Wees niet bang dat het je tuin overneemt, want als je denkt dat je er teveel van hebt trek je het gewoon uit de grond en doe je het in de salade.

Een andere optie om aan ‘anticonceptie’ te doen is door de onrijpe bloemknopstengels te oogsten wanneer ze nog zacht en teder zijn. Je kunt deze koken als broccoli of asperges.

Tuinmelde oogsten

Vanaf het midden van de zomer zal tuinmelde grote hoeveelheden diep paars-rode, lichtzoute, bladeren geven, die rauw of gekookt gegeten kunnen worden. Het blijft niet lang goed, dus eet het op de plukdag zelf. Net zoals spinazie bevat tuinmelde nitraten, dus eet er niet teveel van.

Als je ze rauw wilt eten in bijvoorbeeld een salade, oogst de bladeren dan wanneer ze jong en mals zijn. De oudere bladeren zijn vezeliger en kun je het beste koken. Eén van onze favoriete recepten is een heerlijke roze tuinmelde-à-la-crème.

Zolang je de tuinmelde regelmatig blijft plukken, kun je de zaadproductie uitstellen. Zodra het uiteindelijk doorschiet (in de herfst) kun je de zaden eenvoudig verzamelen. Laat de zaadpluimen zo lang mogelijk aan de plant rijpen en drogen, knip dan de hele pluim af en schud de zaadjes uit in een papieren zak. Simpel, dus deel de vreugde van rode tuinmelde met iedereen!

Zaaien/Planten: maart-mei
Hoogte: 150 cm
Afstand: 30 cm
Oogsten: vanaf juni
Eetbare delen: blad en bloem
Smaak: ziltig en als spinazie
Thuis: Midden-Azië

Tip: Laat de rode tuinmelde tot volwassenheid groeien om gebruik te kunnen maken van haar prachtige rode bladeren in bloemstukken, die er wel een week mooi uit blijven zien.

Meer inspiratie:

Ooit geprobeerd: Daslook
Start je moestuin: De indeling
Waterkefir uit de tuin
Japanse miniblad-moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-02 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close