Scholenproject - PRO onderwijs in Gouda - Stadstuinieren
Scholenproject

Scholenproject – PRO onderwijs in Gouda

Het schooljaar zit er bijna op als Stadstuinieren een bezoekje brengt aan de moestuin van de PRO-leerlingen van school de Goudse Waarden. Acht leerlingen startten begin dit jaar, onder begeleiding van docent Arie Oosterwijk, met het kweken van groenteplanten voor hun moestuin. Half juni oogsten zij trots hun eerste paprika’s.

Van zaadje tot vrucht

Pro-leerlingen zijn praktisch ingesteld, snel afgeleid, verdienen extra aandacht en hebben moeite leerstof via een boek op te nemen. Dit alles neemt niet weg dat ook zij nieuwsgierig zijn en graag willen leren. Arie: “Ik wist aan het begin van het schooljaar niet van het bestaan de schoolprojecten van CANNA. Het is snel gegaan. In november werd het eerste contact gelegd, in februari hadden we compleet ingerichte groeitenten, lampen, aarde en de Bio voeding. Nu, half juni, hebben we de eerste paprika’s geoogst en hebben de leerlingen het magische proces van zaadje tot vrucht met eigen ogen kunnen waarnemen. We zijn gestart met een klas uit het eerste jaar. We verwachten dat met deze werkwijze de leerlingen in het tweede jaar wat makkelijker de theorie gaan oppikken omdat ze dan kunnen teruggrijpen op wat ze in de praktijk al hebben ervaren.

Meneer mogen we even in de tuin kijken of de planten al gegroeid zijn?

Persoonlijk contact

Arie: “Vorig jaar heeft onze school een speerpunt aan haar visie toegevoegd: ‘werken aan een duurzame aarde’. Binnen onze afdeling hebben we nagedacht hoe we de leerlingen daarin kunnen betrekken. Papier, glas en plastic scheiden of minder energie gebruiken, zijn dan onderwerpen die al snel de aandacht genieten. Toen ik voor onze PRO-afdeling met het idee kwam om zelf planten te gaan telen met de leerlingen, wist ik onze directeur snel enthousiast te krijgen. Na een half jaar werken met CANNA weet ik nu uit ervaring dat zij met hun schoolprojecten een doel hebben dat goed aansluit bij onze school. Je voelt bij CANNA de liefde voor de natuur en de passie om jonge mensen te leren verwonderen voor de natuur. Ook het persoonlijke contact en begeleiding stralen een enorm enthousiasme uit. Wat doorwerkt op mij, onze leerlingen en tot uiting komt in een prachtige moestuin waar we als school trots op zijn.”

Wat gaaf om te zien het vak groen gaat leven voor de leerlingen!

Heerlijke beloning

Arie: “Steeds meer leerlingen vinden het vak Groen leuk. Sommige zijn enorm gepassioneerd en fanatiek. We verbouwen wel twintig soorten groenten. Er staan vruchtgroenten in ons kasje, pompoenen en courgettes, prei, tuinbonen en aardappelen in de volle grond. Het op deze manier leerlingen iets leren is ook goed voor hun algemene ontwikkeling. Ze ervaren namelijk dat je iets goed moeten verzorgen en dat dit aandacht en discipline vraagt. En, als je dat goed doet, je wordt beloond met heerlijke paprika’s.

Interesse in de schoolprojecten van CANNA?’ Wij horen graag je wensen en komen je in een persoonlijk gesprek informeren over de legio mogelijkheden. Wil je meer informatie?  Mail ons!

Tekst en foto’s: Henry Jansen

logo
Sluiten
close