Groene geheimen: Hopscheuten - Stadstuinieren
artikel

Groene geheimen: Hopscheuten

Humulus lupulus

 

“hopscheuten zijn ongelooflijk populair en staan bekend als de ‘nieuwe culinaire sensatie”

‘Hoppen’ zijn eigenlijk de vrouwelijke bloemen van de hopplant. Wist je dat, naast dat je ze kan gebruiken om je eigen bier te maken, je ze ook kan eten? En ook de blaadjes en jonge scheuten zijn eetbaar! Sterker nog, de hopscheuten zijn ongelooflijk populair en staan bekend als de ‘nieuwe culinaire sensatie’.

 

Als dit nog niet genoeg is om je te verleiden, trekt het feit dat ze worden gezien als ‘s werelds duurste groente je misschien over de streep. Omdat hopscheuten alleen een korte periode beschikbaar zijn (van januari tot half april) en commercieel heel arbeidsintensief zijn, worden ze tijdens veilingen voor buitengewoon hoge bedragen verkocht. De eerste kilo’s gaan zelfs voor bijna duizend euro per kilo over de toonbank!

Zaaien en Verzorgen

Hopplanten zijn gemakkelijk te kweken, ze zijn ongelooflijk sterk, meerjarig en produceren ontzettend veel oogst. Ze kunnen ook worden gekocht als jonge planten of rizomen (wortelstokken). Daarnaast kun je ze opkweken uit zaden en tegen het einde van de winter of in het vroege voorjaar uitplanten.
De zaadjes kunnen van februari tot april of oktober tot november worden gezaaid. Ze hebben echter wel koude stratificatie nodig (een periode van kou om de kiemrust te breken). Doe daarom de zaden in een diepvrieszakje tussen een paar velletjes vochtig keukenpapier. Houd ze 6 tot 8 weken in de koelkast. Zorg ervoor dat ze niet uitdrogen. Hierna verhuis je de zaadjes naar een warme plek (15-20°C). Ze zullen binnen 2 tot 3 weken ontkiemen.
Plant vervolgens de zaailingen in een vruchtbaar stukje grond in de volle zon en ze zullen elk jaar tot zo’n 6 meter hoog groeien! Er bestaan ook dwergrassen, die nog altijd drie meter hoog worden. Alle variaties moeten wel ergens omhoog (of langs) kunnen klimmen, zoals draden, een hekwerk, pergola, enzovoorts.

Oogsten en Genieten

Elk voorjaar komen er nieuwe zachte scheuten op, gevolgd door (vanaf het tweede jaar) de zoetgeurende hoppen. Tegen het najaar trekt de plant zich terug tot de ondergrondse wortelstokken.
De zeer jonge blaadjes kunnen rauw worden gegeten in salades, gestoomd of gekookt of gebruikt worden als thee.
Pluk de scheuten wanneer ze zoet, jong en zacht zijn en eet ze zodra je ze oogst. Ze zijn vooral heerlijk als ze kort gestoomd of gekookt zijn, geserveerd met boter en citroen of rauw in een salade. De hop zelf is vrij bitter van smaak, en veel topchefs experimenteren hier graag mee.
Hoppen kunnen ook worden gedroogd en gebruikt voor hun kalmerende, slaapverwekkende effect. Ze worden vaak in een kussensloop gestopt tegen slaapproblemen.
En laten we natuurlijk niet vergeten dat je ze ook kunt gebruiken op de meest populaire manier: om er je eigen heerlijke bier van te maken!

Meer inspiratie:

Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Zoete aardappel kweken en oogstenStella Faber: Mijn Balkontuin

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2016-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close