Moestuintips van Floor Korte – Vogelhuisjes

Onze tuin zit vol vogels. Vooral in onze groene haag, waar dankzij de Vuurdoorn nu nog oranje besjes te vinden zijn. Deze besjes trekken vooral musjes, pimpel- en koolmeesjes aan. Geweldig dat gekwetter de hele dag. Ik word er iedere keer helemaal blij van.

Nu de winter echt van start gaat, kun je de vogeltjes bijvoeren om ze net wat meer vet te geven voor de komende winter. Daarnaast kun je nestkastjes ophangen zodat de vogels die hier blijven een mooi plekje hebben om de koude dagen door te brengen.

Wanneer je de kastjes in het najaar al ophangt, kunnen de vogeltjes de kastjes mooi gebruiken als overwinterplaats. In het voorjaar kunnen ze daar dan in gaan broeden. Je hebt natuurlijk enorm veel verschillende maten en vormen huisjes. Kies een huisje dat geschikt is voor de vogels die veel in je tuin voorkomen.

Je kunt natuurlijk ook huisjes ophangen om vogeltjes te lokken. Hang je huisjes voor verschillende vogelsoorten op, houd dan zeker 3 meter afstand. Als het huisjes voor dezelfde vogelsoort zijn, houd dan zeker 10 meter afstand. Zo behouden ze hun eigen territorium.

Ophang tips vogelhuisjes

Hoe en waar hang je het huisje nou het beste op?

  • Op een plek waar ’s ochtends zon en ’s middags schaduw is (zo warmt het nestje op en geeft het verkoeling in de middag)
  • Hang de opening naar het oosten of zuidoosten, zo voorkom je dat als het hard regent het water naar binnenwaait.
  • Hang hem op ongeveer 1,8 m hoogte. Wanneer er veel katten in de buurt zijn, hang je het vogelhuisje hoger zodat ze er niet bij kunnen.
  • Er zijn verschillende kastjes per vogel, heb je veel pimpelmeesjes in de tuin, hang daar dan de geschikte huisjes voor op.

Vogeltjes bijvoeren

Vogels hebben het hele jaar door eten nodig om te overleven. In de herfst hebben ze eten nodig om lekker dik te worden zodat ze de winter kunnen overleven. In de winter hebben ze eten nodig om zichzelf warm kunnen houden. En in het voorjaar eten ze net wat meer om uiteindelijk eitjes te kunnen leggen en om natuurlijk de kindjes groot te brengen. Omdat er steeds minder voeding voor de vogels te vinden is in de herfst en winter, want mensen ruimen hun tuinen veel te netjes op, kun je de vogeltjes in deze periode heel goed wat extra’s geven.

In het najaar hebben ze net wat extra vetten nodig om zich in de winter goed warm te kunnen houden. Geef ze dus een vetbol met zaadjes erin, pinda’s of andere nootjes. Hang de bolletjes hoog zodat ze er makkelijk bij kunnen.

 

Stadstuinieren

Tijdschrift over het kweken van je eigen groenten, fruit en kruiden. Op balkon, dakterras of moestuin

Abonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren: Blog december, Floor Korte