Fuchsiabessen kweken en oogsten - Stadstuinieren
artikel

Fuchsiabessen kweken en oogsten

Eetbare Fuchsiabessen

Fuchsiabessen

Op het eerste gezicht lijken fuchsia’s op ‘gewone’ struiken met sierlijke druppelvormige bloemen. Het zal je daarom misschien verbazen dat verborgen tussen deze prachtige eetbare bloemen, eetbare bessen zitten die erg op jelly beans lijken.

Zaaien/Planten: herfst – lente
Hoogte: tot 2 meter
Afstand: 1 meter
Oogsten: herfst
Eetbare delen: bessen
Smaak: citroen, gember

Er zijn meer dan honderd soorten fuchsia’s die deze eetbare bessen produceren, maar elk met een net iets andere bloem. Er wordt gezegd dat de bessen van de F. splendens de lekkerste van allemaal zijn.

Hoewel botanisch gezien de fuchsia een tropische plant is, afkomstig uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, zijn er ook een aantal fuchsia-rassen afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Fuchsiaplanten worden in het algemeen slechts een paar meter hoog. Een uitzondering op de regel is de uit Nieuw-Zeeland afkomstige F. excorticata, in het Māori bekend als kōtukutuku, die kan uitgroeien tot een boom van 15 meter hoog.

“Er wordt gezegd dat de bessen van de F. splendens de lekkerste van allemaal zijn”

Fuchsia planten en verzorgen

Fuchsia’s zijn ongelooflijk makkelijke planten, die jaren kunnen groeien met minimale verzorging. Het is makkelijk om in de lente of in de herfst jonge planten online of in een tuincentrum te kopen. Plant ze in je tuin, in een pot of in een hangmand. Fuchsia’s groeien bijna overal, maar doen het het best in vruchtbare, vochtige maar goed waterdoorlatende grond.

Sommige varianten kunnen uitgroeien tot kleine bomen van wel twee meter hoog. Als je dit wilt voorkomen, plant ze dan in potten en/of snoei ze regelmatig. Niet alleen zijn fuchsia’s super gemakkelijk, ze zijn vooral zeer geschikt voor mensen met een kleine stadstuin of balkon, omdat ze kunnen groeien in zowel de volle zon als in de halfschaduw.

Fuchsiabessen oogsten

Je zal in het najaar merken dat de bessen steeds voller en dieper van kleur worden. Een paar dagen nadat de bloemen zijn afgevallen, zullen de bessen rijp zijn om geplukt te worden. Hoe donkerder de vrucht, des te sterker de smaak.
De smaak van fuchsiabessen doet denken aan citrus en de geur van kamperfoelie. Sommige bessen hebben ook een licht peperige gember-nasmaak. Je kunt ze gebruiken om jam van te maken, verwerken in cakes en muffins, toevoegen aan je muesli of gewoon uit de hand eten.

Waarschijnlijk was het een verrassing om te horen dat de huis-tuin-en-keuken fuchsia zulke heerlijke eetbare bessen produceert. Daarbij komt nog dat de bloemen ook eetbaar zijn. Pluk ze het hele jaar door en strooi ze over taarten en muffins, of door een salade voor een kleurrijk feest.

Als je de planten zelf hebt gezaaid of biologisch gekweekte planten hebt gekocht kun je de bessen gelijk eten. Weet je niet zeker of de planten biologisch zijn, dan kun je de bessen beter pas oogsten wanneer je de planten twee jaar in je tuin hebt staan. 

Fuchsia als verfstof

Fuchsiabessen worden in verscheidene culturen gebruikt als een natuurlijke verfkleur. Een indianenstam in Chili gebruikt de wortels van een locale fuchsiasoort om wol zwart te kleuren. Het blauwe stuifmeel van de Nieuw-Zeelandse reuzenfuchsia werd jarenlang door Māori-vrouwen als make-up gebruikt.

Meer groene inspiratie:

Vegetarische zomerlunch met eetbare bloemen
Zeker eens proberen: Wintertomaten
Engelwortel – Kweken en oogsten
Recept gevulde courgettebloemen
Kikkererwten kweken

Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close