Gojibes kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Gojibes kweken en oogsten

Lycium chinensis of Lycium barbarum

Zelf gojibessen kweken

Wat de meeste mensen niet weten is dat gojibesplanten gemakkelijk te kweken zijn en je voorzien van biologische superbessen, rechtstreeks vanuit je eigen tuin. Het zijn taaie planten en eenmaal gevestigd zullen ze er geen probleem mee hebben om te groeien in voedselarme grond. Plus: je hoeft ze bijna geen water te geven.

“Wat de meeste mensen niet weten is dat gojibesplanten gemakkelijk te kweken zijn”

Gojibes is superfood

De populaire superfood goji bessen staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten en mineralen, zoals zink, ijzer, calcium en selenium.

Zaaien en Verzorgen

Gojibesplanten zullen pas na twee jaar vruchten gaan produceren, dus het kopen van planten, in plaats van zaden, zal eerder zijn vruchten afwerpen.

Goji bessen bloeien in arme, goed drainerende grond (voeg zand of grind toe indien nodig). Ze staan graag in de volle zon. Als ze eenmaal gevestigd zijn, hoef je ze alleen water te geven wanneer de grond extreem droog is. Ook bijvoeden is niet nodig. Een tevreden plant kan een hoogte bereiken van 3 meter, dus het is aan te raden om ze tegen een hekwerk of muur te laten klimmen.

Tip: bekijk deze vlog ‘Gojibes planten en kweken’

Jonge gojibesplanten zullen het eerste jaar bescherming nodig hebben tegen de vorst. Je kunt ze in potten laten groeien en ‘s winters naar binnen brengen of de wortels beschermen met een dikke laag mulch en de plant bedekken met fleece tijdens de strengere perioden.

Oogsten en Toepassen

Vanaf het einde van de zomer tot de eerste vorst zijn de bessen klaar om geoogst te worden. Wacht tot ze zo rood mogelijk zijn, want ze zijn alleen eetbaar als ze volledig rijp zijn. De bessen oxideren en worden gauw zwart wanneer ze worden vastgepakt. Om ze te oogsten houd je bijvoorbeeld een kleed onder de plant om ze op te vangen terwijl je het rijpe fruit uit de plant schudt.

Hoewel het technisch gezien bessen zijn, zijn sommige mensen teleurgesteld omdat ze een zoet, sappig fruit verwachten, zoals verse blauwe bessen of druiven. In kleine hoeveelheden doen gojibessen het goed in bijvoorbeeld een smoothie of in muesli, maar ze hebben een vrij laag suikergehalte en zijn meer hartig dan zoet.

In Azië worden ze veel gegeten in soepen, roerbakgerechten, stoofschotels en noedels. Als je ze eenmaal op deze manier hebt geprobeerd, zul je merken wat je al die tijd hebt gemist.

Meer inspiratie:

Wildplukken: Sleedoorn en andere bessen
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Groene geheimen: Crosnes – Japanse Andoorn
Broccoli

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-04 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close