Optimale oogst met led-verlichting - Stadstuinieren
Groene verhalen

Optimale oogst met led-verlichting

Opstelling met led-licht van GrownDownTown

Door het gebruik van led-verlichting kun je efficiënter kweken, met een hogere opbrengst en constante kwaliteit. Met deze techniek ben je als kweker niet meer afhankelijk van ruimte en zonlicht. Led-kweek kan namelijk overal toegepast worden, van lege kantoorpanden tot in je eigen keuken.

“Ook jij kunt al aan de slag met deze kweektechniek van de toekomst”

De led-licht revolutie

Led-technologie bestaat al sinds het begin van dit millennium en wordt steeds vaker gebruikt voor de kweek van planten. Led biedt de mogelijkheid om planten exact dat licht te geven dat zij nodig hebben. Zo kunnen telers ervoor zorgen dat het altijd lente is in hun kwekerij. De lichtbehoefte is per plantsoort en zelfs per groeifase anders. Telers kunnen door te sturen in de kleursamenstelling van de led-lampen optimaal voldoen aan deze behoefte en de ontwikkeling van nieuwe smaken en soorten beïnvloeden.

Over het algemeen hebben planten vooral behoefte aan rood en blauw licht, daar komt de bekende paarse gloed vandaan. Led-lampen maken heel efficiënt gebruik van elektriciteit om licht te produceren, ze geven hierdoor weinig warmte af. Ook wordt er in de kwekerijen van de toekomst efficiënter gebruik gemaakt van ruimte door het benutten van leegstaande gebouwen en door verschillende teeltlagen boven elkaar te instaleren. Een bijkomend voordeel van het kweken in afgesloten ruimten is dat er ook minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Ieder jaar dalen de prijzen van led-lampen en wordt de techniek toegankelijker, we staan dus nog steeds aan het begin van de lichtrevolutie van led.

Komkommers kweken in de keuken

Ook jij kunt al aan de slag met deze kweektechniek van de toekomst. Er komen steeds meer producten op de markt waarmee jij je groenten en kruiden het hele jaar rond in je keuken kunt kweken. Zo heb je de Mini Farms van Parus, die je vanaf september in verschillende tuincentra kunt vinden. Deze maken het mogelijk om met variërende lichtstanden je gewas te laten groeien en bloeien. Ook kun je zelf met behulp van led-strips of een led-TL set een kweekkast maken. Gebruik hiervoor een open kast zodat er geen klimaat ontstaat en bevestig de lampjes aan de bovenzijde. Zo heb je dus geen zonlicht meer nodig om verse, gezonde producten in je keuken te laten groeien.

Onconventionele kweeklocaties

De voordelige eigenschappen van kweken met led maken het mogelijk om op onconventionele locaties te kweken, zoals bijvoorbeeld midden in een drukbevolkte stad in een kelder van een supermarkt. In Japan staat de grootste led-kwekerij in een oude Sony fabriek. Hier zorgen 17,500 led-lampjes voor de aanvoer van schoon en vers voedsel in een gebied dat in 2011 verwoest werd door de Tohoku aardbeving en tsunami. Deze kwekerij is het bewijs dat led-techniek kweken overal mogelijk maakt. Ook binnenstedelijk is er steeds meer led-technologie te vinden. Bijvoorbeeld in de keukens van enkele hoogstaande restaurants. GrownDownTown, een bedrijf gespecialiseerd in het vergroenten van de stad, ontwerpt opstellingen met led-licht en levend gewas voor keukens, voor een verhoogde vers- en smaakbeleving. In de toekomst zal er steeds meer gebruik gemaakt worden van dit soort technieken om megasteden in een gedeelte van hun voedselaanvoer te voorzien.

Meer inspiratie:

Verticaal groen
De daktuin van PAKT
Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst
Vergroening op kantoor

 

Stadstuinieren 2015-05 – Tekst: Isabel Lara Vega (GrownDownTown)

logo
Sluiten
close