Sla (zaaien) in de kelder - Stadstuinieren
Moestuin

Sla (zaaien) in de kelder

Sla en andere bladgewassen, zoals andijvie en bindsla, zijn heerlijke en veelzijdige groenten. Wil je in de nazomer nog een frisse oogst? Dan is juni een perfect moment om ze voor te zaaien. Maar, bij zomerse temperaturen kan het buiten of binnenshuis te warm worden voor een goede kieming. De oplossing? Sla zaaien in de kelder!

Waarom sla zaaien in de kelder?

Sla kiemt het beste bij een temperatuur tussen 15 en 23°C. Echter, in de zomer kunnen binnenshuis of buiten de temperaturen flink oplopen. Hierdoor kunnen de zaden moeite hebben om te kiemen, of zelfs in ruststand gaan. Door je zaaitrays tijdelijk in de kelder te zetten, geef je de zaden de ideale omstandigheden om te ontkiemen.

Hoe zaai je sla in de kelder?

  1. Zaai de zaden in vochtige zaaigrond en plaats ze in kleine potjes of zaaitrays.
  2. Zorg voor een constante temperatuur van rond de 15-20°C. In de kelder blijft het vaak koeler dan in de rest van het huis.
  3. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Controleer regelmatig of de zaden al beginnen te kiemen.
  4. Zodra de eerste kiemblaadjes verschijnen, kunnen de plantjes naar het licht. Dit is belangrijk, want zonder voldoende licht worden ze slap en langgerekt.

Extra zaaien voor een langere oogst

Net voor je op vakantie gaat, kun je nog een extra ronde sla of andere bladgroenten zaaien. Op deze manier kun je na je vakantie direct jonge plantjes uitplanten en blijft je moestuin productief tot aan de eerste vorst.

Meer over zaden en zaaien:

Zaaien en zaden
Vlog: Hoe moet je zaaien?
Chilipepers: Zaaien voor het nieuwe seizoen
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Online los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close