Na een jaar met weinig fruit, hangen veel appel- en perenbomen nu vol vruchten. Een prachtig gezicht, maar wel met een aantal mogelijke bijverschijnselen:
- Een jonge boom die (te)veel vruchten draagt, wordt geremd in zijn groei.
- Na een jaar met overvloedig fruit, valt de bloei een volgend jaar vaak tegen en krijgt de boom een beurtjaar en wij minder oogst.
- Wanneer een tak te zwaar beladen is, is er kans op takscheuring, waardoor je een deel van je oogst, en soms zelf je boom verliest.
Het is dus aan te raden om in juni en juli vruchtdunning toe te passen.
Door vruchtdunning krijg je grotere, mooiere en beter rijpende vruchten. Liever een krat zoet en goed fruit dan drie kratten met kleine en ‘kromme’ vruchten. Bij een evenwichtig aantal rijpende vruchten die blijven hangen, worden voldoende bloemknoppen aangemaakt om ook volgend jaar weer bloesems en vruchten te produceren.
Junirui fruitbomen
Tussen half mei en half juni vindt vaak al de natuurlijke ‘junirui’ plaats, waarbij een groot aantal vruchtjes afvallen. De boom stoot dan alle vruchtjes af die geen kans maken om volwassen te worden. Na de junirui kan je zelf nog wat verder dunnen en neem je de vruchten die misvormd, beschadigd of aangegeten zijn weg.
Dunnen bij appels
Je kunt appels met de hand of met een schaartje dunnen. Het is het best wanneer een deel van de vruchtsteel aan de boom blijft, zodat de andere vruchten ongestoord door kunnen groeien.
Dunnen bij peren
Bij peren kan je de stelen vaak eenvoudig afbreken door ze om te buigen. Wanneer er drie of vier vruchten bij elkaar zitten is het effectief om de middelste vrucht (vaak de grootste) er tussen uit te halen, waardoor de andere vruchten gelijkmatig door groeien.
Tips voor het dunnen van appels en peren
- Neem de kleinste en minst gezonde vruchten weg.
- Wanneer er drie of meer vruchten dicht bij elkaar zitten, verwijder dan de middelste / grootste.
- Vruchten die het verst naar het uiteinde van een tak zitten, veroorzaken de meeste kans op takbreuk, dun dus vooral hier.
- Idealiter zit er een handbreedte tussen de vruchten.
- Dun vooral de vruchten die in de schaduw, onder de takken hangen, deze krijgen minder kleur en smaak.
- Te veel dunnen is beter dan te veel laten hangen.
Meer inspiratie:
Vlog: Schoffelen, hoe moet dat eigenlijk?
Romke van de Kaa: Kornoelje, de vergeten vruchten
Aubergine kweken en oogsten
Recept Sellerie Salade
Vlog: Kruidenolie maken
Wekelijks nieuwe inspiratie?
Abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal
Stadstuinieren Tip van Taco juni – Tekst: Taco IJzerman