Zoete aardappel kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Zoete aardappel kweken

“In tegenstelling tot gewone aardappelen behoort de zoete aardappel niet tot de nachtschadefamilie, maar tot de windefamilie”

ZOETE AARDAPPELPLANT
Ipomoea batatas

Als we het over de zoete aardappelplant hebben, denk je misschien niet gelijk aan een prachtige plant. Wanneer je de zoete aardappel eenmaal beter kent, zul je ‘m zeker gaan waarderen.

Zoete aardappel Ipomoea batatas

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappelplanten zijn makkelijk zelf te kweken en zijn er in vele kleuren. Er bestaat bijvoorbeeld een prachtige paarse variant die lange stengels heeft met dieppaarse eetbare bladeren en mooie licht-paarse/roze bloemen. Niet alleen is deze plant mooi boven de grond, maar onder de grond bevindt zich een verborgen schat aan heerlijke zoete knollen.

Zoete aardappel zaaien en verzorgen

Zoete aardappelen kunnen het beste gekweekt worden uit jonge planten en stekjes, ‘slippen’ genaamd, die je online kunt bestellen. Plant ze na levering onmiddellijk in kleine potten met compost en houd ze vochtig met lauw water.

Je kunt ook je eigen stekjes kweken uit knollen die je in de winkel hebt gekocht. Gebruik wel biologische knollen, die niet zijn behandeld met anti-kiemmiddelen. Snijd ongeveer 3 centimeter van de onderkant af en steek er horizontaal in het midden 4 tot 6 tandenstokers in. Plaats het afgesneden uiteinde in een glas met water. De tandenstokers rusten dus op de rand van het glas. Verwijder de scheuten met een scherp mesje, als ze 5 tot 7 centimeter lang zijn. Plant de scheuten in kleine potten met compost en zet ze binnen op een warme en lichte plek.

Zodra de kans op nachtvorst voorbij is – rond eind mei/juni – kun je jouw nu hopelijk weelderige zoete aardappelplanten overzetten in vochthoudende, luchtdoorlatende grond. Kies hiervoor een beschutte, zonnige plaats buiten, in een kas of zet hem zelfs binnenshuis als een eetbare potplant.

Zoete aardappel oogsten en toepassen

Het duurt ongeveer vier tot vijf maanden voordat knollen van zoete aardappelplanten volgroeid zijn. Voordat het tijd is om ze te oogsten, kun je regelmatig de bladeren plukken en gebruiken zoals je dat met spinazie doet. Zodra de bladeren geel worden en afsterven, zijn de knollen klaar om te oogsten.

Recepten met zoete aardappel

Er zijn talloze recepten met zoete aardappel. Je kunt de zoete aardappel in zowel hartige als zoete gerechten gebruiken. Ze zijn ook prima geschikt als aardappelvervanger. Ze bevatten een grote hoeveelheid aan complexe koolhydraten, voedingsvezels en bèta-caroteen en hebben anderhalf keer zoveel vitamine C als normale aardappelen. De bladeren zijn eetbaar en het vruchtvlees van de knollen kan ook rauw gegeten worden.

Zoete aardappelplanten zijn prachtig, makkelijk, veelzijdig en heerlijk!

Wist je dat: In tegenstelling tot gewone aardappelen behoort de zoete aardappel niet tot de nachtschadefamilie, maar tot de windefamilie. Hierdoor zijn de bladeren eetbaar en kunnen de knollen rauw gegeten worden.

Meer inspiratie:

Groene geheimen: Aardkastanje
Groene Portretten: Aardappels
Japanse miniblad-moestuin
Fuchsiabessen kweken en oogsten
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Vlog: Aardappelen poten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close