Moestuinbak maken - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinbak maken

Moestuinbak

Moestuinbak maken

Kweken in bakken is perfect voor tuinen waar bestrating niet mag worden verwijderd, de grond misschien vervuild is en op plaatsen waar kinderen spelen, zoals schoolpleinen en straattuinen. De randen houden ballen, fietsjes en voetjes tegen, en de plek is duidelijk afgebakend.

In deze vlog zie je welke materialen je nodig hebt voor een moestuinbak, met welke formaten je rekening moet houden en wat de beste indeling is voor je moestuinbak.

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Zo maak je een moestuinbak

Wanneer je een tuin of schoolplein hebt waarin van alles gebeurt, kan een moestuinbak  een goede oplossing zijn. Doordat je randen hebt van hout worden ballen tegengehouden en spat er wat minder water op, wat een voordeel is!

Materiaal moestuinbak

De basis

Waar je de bakken van maakt, hangt natuurlijk erg af van welk hout je beschikbaar hebt. Je ziet vaak steigerplanken, maar die gaan natuurlijk niet zo lang mee. Soms is er op maat gezaagd eikenhout en alles daartussenin.
Wat je ook kiest, houd er rekening mee dat wanneer je de bak moet vervangen, de aarde ook verwijderd moet worden.

Palen

Op de hoeken kan je paaltjes gebruiken om de planken met elkaar te verbinden. De paaltjes kunnen de bak ook vastzetten in de grond. Voor de paaltjes adviseer ik je om meteen duurzaam hout te nemen, dus hout dat lang goed blijft in de grond.

Ondergrond

Om de onderste plank te beschermen, is het handig om daar een rijtje klinkers of stoeptegels onder te leggen. Het contact tussen het hout en de vochtige aarde wordt zo geminimaliseerd en daardoor heb je minder last van rot of schimmel.

Binnenkant

De binnenkant van de bak komt natuurlijk in contact met aarde. Bekleed de hele binnenkant van de bak met folie. Landbouwplastic, vijverfolie of eventueel Trespa als dat beschikbaar is. Zo wordt het water uit de aarde tegengehouden en blijft het hout zo droog mogelijk.

Afmetingen moestuin in bakken:

Een moestuinbak maak je ongeveer 30 centimeter hoog, ietsje hoger of ietsje lager is niet erg. Je kunt ook een heel stuk hoger en dan wordt hij op tafelhoogte of stahoogte. Formaten daartussenin zijn niet zo gemakkelijk, wijst de praktijk uit.

Voor kinderen of voor volwassenen

Het formaat van jouw moestuinbak heeft natuurlijk alles te maken met de afmetingen van de gebruiker.
De breedte van de bak maak je maximaal 80 centimeter. Als je wilt kunnen werken zonder je hand in het bed te zetten, dus zonder planten te beschadigen of de aarde te compacteren,  wil je in een rustige houding kunnen werken. Een volwassen onderarm is ongeveer 40 tot 45 centimeter lang, dus kan de helft van je bed maximaal 40 tot 45 centimeter lang zijn.
Voor kinderen is dat natuurlijk nog wat kleiner. Kies dan voor een veel smallere bak, van 60 centimeter bijvoorbeeld. Nadeel is wel dat de verhouding tussen het materiaal dat je gebruikt en het oppervlak dat je ter beschikking krijgt misschien wat minder gunstig. Een andere mogelijkheid is om toch een bak van 80 centimeter te maken en in het midden een gewas te telen waar je minder vaak bij hoeft. Zo maak je het effectief te bewerken oppervlak wat smaller.

Op je knieën of op je hurken?

Als je op je hurken werkt, dus op je voeten zit, dan moet het paadje minimaal de lengte van je voet breed zijn.
Laten we zeggen dat dat minimaal een stoeptegel, dus 30 centimeter is. Maar dan ga je ervanuit dat zowel de knieën als billen over het bed heen kunnen steken. Wanneer je opgesloten zit, of tegen een muur aan komt, moet die afstand breder worden.
Wanneer mensen op hun knieën werken, moet de afstand van knie tot en met voet algauw zo’n 60 centimeter zijn.
In de vlog kun je zien dat wanneer er een bak voor een hek of voor een muur staat, die 60 centimeter ook handig is om comfortabel te kunnen zitten.
Op basis hiervan kan je kiezen hoe breed je bak wordt. De lengte wordt bepaald door de beschikbare ruimte en daarna kan je dus gaan inrichten!

Inrichten moestuinbak

Als je besloten hebt om je moestuinbak 80 centimeter breed te maken, en je werkt toch met kinderen met kortere armen, kan je in het midden planten zetten waar weinig onderhoud aan is. Dus de planten die wat langer staan zoals kruiden, lavendel, rozemarijn et cetera,
Je kunt kiezen voor planten die over lange periodes in de bak staan en weinig zorg nodig hebben. Denk aan boerenkool of misschien rode bietjes!
Hoe je de bak verder inricht, hangt erg af van wat je wilt telen. Als het gaat om snelle bladgewasjes zoals rucola of snijsla en dat soort zaken kun je een vrij dichte rijafstand aanhouden van tien tot vijftien centimeter.
Als het gaat om kroppen sla dan heb je echt 30 centimeter tussen de rijen nodig.

Moestuinbak maken, overzicht

Formaat:

  • De afstand tussen de muur en de bak of de bakken onderling, wordt bepaald door je zithouding.
  • 60 centimeter is veilig, want dan kan je op je knieën zitten en je goed bewegen.
  • De breedte van de bak wordt bepaald door de lengte van je armen, 60 tot 80 centimeter is handig.

Materiaal:

  • De bakken worden vaak gemaakt van hout en denk even na hoe duurzaam je het wilt hebben qua tijd waarin het goed blijft.
  • Het beste is om de bak aan de binnenkant te bekleden met folie. Landbouwfolie, vijverfolie of eventueel Trespa als dat beschikbaar is, zodat het hout minder snel rot en minder snel vergaat.
  • Zeker wanneer je te maken hebt met een vaststaand element, zoals een muur of een hek, is het belangrijk om voldoende ruimte te houden want zo’n vast element kan je niet zomaar veranderen.
  • Net als bij het contact tussen de aarde en de planken is het handig om de planken in contact met de bodem een fundamentje te geven zodat er zo min mogelijk vocht op kan trekken.
  • Voor de constructie van de bak en voor de verankering in de grond is het handig om vier stevige hoekpaaltjes te nemen.

Inrichting:

  • Wanneer je gaat tuinieren met kinderen is het handig om de middelste baan van je bak te beplanten met gewassen die niet zoveel zorg nodig hebben of die er lang staan, dus waar je eigenlijk weinig bij hoeft. Dan kun je denken aan bloeiende kruiden, of zoiets als boerenkool of bietjes, dus gewassen die er lang staan.
  • Aan de zijkanten kan je dan sneller groeiende gewasjes zetten, waarbij de afstand tussen de rijen bepaald wordt door het gewas. Bij sla en dat soort gewassen heb je meer ruimte nodig dan bij rucola en snijsla.

De bodem:

  • Waar je de bak mee vult hangt erg af van hoe groot hij is en van wat er beschikbaar is. Vaak is gewone, goede tuinaarde een goede start, verrijkt met compost, misschien wat oude restjes potgrond: dat wat er in huis is. Soms is bemesting nodig, maar vaak lukt het zo al wel.

Zo. Nu kun je aan de slag met het maken van een moestuinbak, het vullen, zaaien en oogsten.

Veel plezier!

Meer inspiratie:

Boerenkool: verrassend anders
Recept: Salade met rauwe spruitjes
Eten uit de stadstuin: Rodekooltaartjes
Groene Portretten: Snijkool

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close