Tip: Appels en peren dunnen

Appels en peren dunnen voor betere vruchten

Na een jaar met weinig fruit, hangen veel appel- en perenbomen nu vol vruchten. Een prachtig gezicht, maar wel met een aantal mogelijke bijverschijnselen:

  • Een jonge boom die (te)veel vruchten draagt, wordt geremd in zijn groei.
  • Na een jaar met overvloedig fruit, valt de bloei een volgend jaar vaak tegen en krijgt de boom een beurtjaar en wij minder oogst.
  • Wanneer een tak te zwaar beladen is, is er kans op takscheuring, waardoor je een deel van je oogst, en soms zelf je boom verliest.

Het is dus aan te raden om in juni en juli vruchtdunning toe te passen.

Door vruchtdunning krijg je grotere, mooiere en beter rijpende vruchten. Liever een krat zoet en goed fruit dan drie kratten met kleine en ‘kromme’ vruchten. Bij een evenwichtig aantal rijpende vruchten die blijven hangen, worden voldoende bloemknoppen aangemaakt om ook volgend jaar weer bloesems en vruchten te produceren.

Junirui fruitbomen

Tussen half mei en half juni vindt vaak al de natuurlijke ‘junirui’ plaats, waarbij een groot aantal vruchtjes afvallen. De boom stoot dan alle vruchtjes af die geen kans maken om volwassen te worden. Na de junirui kan je zelf nog wat verder dunnen en neem je de vruchten die misvormd, beschadigd of aangegeten zijn weg.

Dunnen bij appels

Je kunt appels met de hand of met een schaartje dunnen. Het is het best wanneer een deel van de vruchtsteel aan de boom blijft, zodat de andere vruchten ongestoord door kunnen groeien.

Dunnen bij peren

Bij peren kan je de stelen vaak eenvoudig afbreken door ze om te buigen. Wanneer er drie of vier vruchten bij elkaar zitten is het effectief om de middelste vrucht (vaak de grootste) er tussen uit te halen, waardoor de andere vruchten gelijkmatig door groeien.

 

Tips voor het dunnen van appels en peren

  • Neem de kleinste en minst gezonde vruchten weg.
  • Wanneer er drie of meer vruchten dicht bij elkaar zitten, verwijder dan de middelste / grootste.
  • Vruchten die het verst naar het uiteinde van een tak zitten, veroorzaken de meeste kans op takbreuk, dun dus vooral hier.
  • Idealiter zit er een handbreedte tussen de vruchten. 
  • Dun vooral de vruchten die in de schaduw, onder de takken hangen, deze krijgen minder kleur en smaak. 
  • Te veel dunnen is beter dan te veel laten hangen.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren Tip van Taco juni – Tekst: Taco IJzerman