Tomaten kun je op allerlei manieren toepassen in de keuken. In tegenstelling tot de meeste groenten verliezen tomaten hun voedingsstoffen niet tijdens het verhitten. Integendeel: de voedingsstoffen komen juist beter vrij en bevatten veel gezonde antioxidanten! Ik heb deze keer geroosterde tomaten gemaakt. Heel makkelijk en ontzettend lekker!
Ingredienten voor de geroosterde tomaten:
- Tomaten
- Olijfolie
- Knoflookteentjes
- Vloeibare honing
- Zeezout
- Oregano
- Versgemalen peper
Zo bereid je de geroosterde tomaten:
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
- Vul een schaal met gehalveerde tomaten (met de snijkant naar boven) en een paar knoflooktenen of dun gesneden knoflook.
- Besprenkel het geheel daarna met olijfolie en vloeibare honing en strooi er wat zeezout, oregano en versgemalen peper over.
- Zet de schaal in de oven en laat alles pruttelen tot de tomaten rimpelig worden. Hoe lang dit duurt hangt af van de grote van de tomaten. Bij mij duurde het ongeveer 2 uur.
- Serveer de tomaten direct (bij linzen of door salades bijvoorbeeld), of laat ze afkoelen doe ze in een pot en voeg wat extra olijfolie toe. Bewaar in de koelkast.
En zo maak je geroosterde tomaten, makkelijk hè?
Meer inspiratie:
Groene portretten: Tomaten
Zomerse groenten met Polenta en tomatenthee
Wintertomaten
Vlog: Tomaten ketchup maken
Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Stella Faber