Zomerse groenten met Polenta en tomatenthee - Stadstuinieren
recept

Zomerse groenten met Polenta en tomatenthee

Recept van River Cottage:

Print het vooral uit om te bewaren in je receptenmap, want het is een gerecht om je vingers bij af te likken!

Zomerse groenten met polenta en tomatenthee

(Voor 1-2 personen)

Voor de tomatenthee:

  • 12 kerstomaatjes
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 2 zwarte peperkorrels
  • blaadjes van 2 takjes tijm
  • blaadjes van 1 takje majoraan
  • 1 theelepel zout

Mix alle ingrediënten in een blender fijn en giet het mengsel daarna door een zeef. Het resultaat in de kom is je tomatenthee.

Voor de aubergine:

  • 1 kleine aubergine
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Verwarm een koekenpan voor op hoog vuur. Snijd de aubergine in vieren en breng de kwarten op smaak met zout en peper. Bak de schijven in de olijfolie aan beide kanten bruin. Zet het vuur lager en voeg knoflook en tijm toe. Het geheel laat je nog 10 tot 15 minuten sudderen (tot de aubergines zacht zijn).

Voor de courgette:

  • 1 kleine courgette (in vieren gesneden)
  • 1 theelepel olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Verwarm een koekenpan voor op middelhoog vuur. Giet er de olijfolie in en bak de courgetteschijven in 5 minuten bijtgaar.

Voor de tomaten:

  • 12 rijpe kerstomaatjes
  • 1 teen knoflook (dun gesneden)
  • 1 theelepel olijfolie
  • snufje zout

Verwarm een koekenpan voor op hoog vuur. Laat de kerstomaatjes ongeveer 30 seconden bakken, terwijl je de pan heen en weer schud. Leg de tomaatjes daarna in een schaal, besprenkel ze met olijfolie en voeg knoflook, peper en zout toe.

Voor de Romeinse sla:

  • 1 kropje Romeinse sla
  • zout en peper naar smaak

Verwarm een grillpan voor op hoog vuur. Laat de sla aan alle kanten een beetje verkolen en breng het kropje op smaak met zout en peper.

Voor de polenta:

  • 100 gram polenta
  • 250 ml water
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Breng water en zout in een pan aan de kook. Roer er de polenta doorheen en laat het op laag vuur 40 tot 60 minuten pruttelen (regelmatig roeren!). Als de polenta zacht is geworden draai je het vuur uit en meng je er de olijfolie en melk doorheen.

Opdienen:

Schep de warme polenta op een groot bord en leg er de warme groenten omheen. Giet de tomatenthee over de groenten en verdeel wat vers geplukte kruiden over het geheel.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie:

Tomaten drogen
Wintertomaten
Recept: Kruidensaus met rucola

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2015-06 Tekst en fotografie: Stella Faber

Meer over:

logo
Sluiten
close