Recept: Geroosterde tomaten

Recept: Geroosterde tomaten

Er zijn ontelbaar veel recepten te vinden voor tomaten. In tegenstelling tot de meeste groenten verliezen tomaten hun voedingsstoffen niet tijdens het verhitten. Integendeel: de voedingsstoffen komen juist beter vrij en bevatten veel gezonde antioxidanten!

Ik heb de tomaten deze keer langzaam geroosterd. Heel makkelijk en ontzettend lekker! Je verwarmt de oven voor op 100 graden, vult een schaal met gehalveerde tomaten (met de snijkant naar boven) en een paar knoflooktenen of dun gesneden knoflook. Besprenkel het geheel daarna met olijfolie en vloeibare honing en strooi er wat zeezout, oregano en versgemalen peper over. Vervolgens zet je de schaal in de oven en laat je alles pruttelen tot de tomaten rimpelig worden. Hoe lang dit duurt hangt af van de grote van de tomaten. Bij mij duurde het ongeveer 2 uur. Je kunt ze daarna direct serveren (bij linzen of door salades bijvoorbeeld), maar ook laten afkoelen en in potten met wat extra olijfolie bewaren in de koelkast.

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Stella Faber