Zomerse delicatesse: Artisjok

Zomerse delicatesse: Artisjok

De traditionele, Mediterrane manier van artisjok bereiden vind ik zelf nog altijd de lekkerste. Je legt hiervoor de bloemknoppen in een grote pan water waar wat citroensap aan is toegevoegd om te voorkomen dat ze al te bruin worden. Breng het water vervolgens aan de kook en laat de knoppen (afhankelijk van de grootte) zo’n 35 tot 45 minuten koken. Ze zijn gaar wanneer je de blaadjes makkelijk los kunt trekken. Serveer de knoppen met een vinaigrette van olijfolie, citroensap of azijn en mosterd (of je eigen favoriete vinaigrette) en dip de blaadjes daar stuk voor stuk in. Het vruchtvlees zit onderaan en trek je er met je tanden af. Als je alle blaadjes op hebt blijft het hart van de artisjok over: een zomerse delicatesse! Pluk er alleen wel eerst de haartjes af…


Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Stella Faber