Recept Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Gelukkig kun je  pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat dacht je van deze heerlijke pompoenwafels.

Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik ook pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar ik verwerk de pompoen ook graag in pompoenwafels.

Tip: Pompoenbloemen

Wist je dat je de bloemen van pompoen kunt eten? Vul ze met een mengsel van roomkaas, knoflook en bieslook. Draai de bloem dicht, haal ze door een beslag en frituur ze kort.

‘Met de geur van kaneel heb je meteen de gezellige herfstsfeer in de keuken’

Recept Pompoenwafels

Meng er wat specerijen zoals gember, kaneel en kruidnagel door en je heb meteen een gezellige herfstsfeer in de keuken!

Dit heb je nodig
Voor 6 wafels:
200 g pompoen
2 el kokosolie
125 g zelfrijzend bakmeel
½ tl baking soda
½ tl zout
½ tl kaneel
½ tl gemberpoeder
mespunt kruidnagelpoeder
50 g witte basterdsuiker
1 el geraspte kokos
2 eieren (middelgroot)
125 ml melk

Garnering:
30 g walnoten
50 ahornsiroop
bolletje roomijs

Extra: (staaf)mixer en wafelijzer

Zo maak je het:

  1. Snijd een stuk pompoen van ongeveer 200 gram. Verwijder de schil en snijd in blokjes. Kook de pompoen in een kleine pan met een kopje water in ongeveer 10 minuten zacht. Giet het water af en voeg de kokosolie toe zodat de olie vloeibaar wordt. Prak met een vork de pompoenblokjes fijn en meng het meteen met de olie. Laat een beetje afkoelen.
  2. Verwarm het wafelijzer.
  3. Meng in de maatbeker van de staafmixer het zelfrijzende bakmeel, baking soda, zout en specerijen.
  4. Voeg basterdsuiker, kokos, eieren, melk en pompoenpuree toe en mix het tot een luchtig beslag.
  5. Schenk het beslag in het wafelijzer. Sluit de deksel en bak de wafels in ongeveer 5 minuten gaar en bruin.
  6. Serveer de wafels met ahornsiroop, gehakte walnoten en een bolletje roomijs.

Tip: Heb je geen wafelijzer? Geen probleem! Dit recept is ook geschikt voor pannenkoeken.

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2015-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es