Rucola kweken: tips voor zaaien en oogsten - Stadstuinieren
Moestuin

Rucola kweken: tips voor zaaien en oogsten

 

Rucola is een gewas dat goed gekweekt kan worden in een pot. Het groeit supersnel en is makkelijk in onderhoud. Dus niet alleen in de volle grond, maar ook op je balkon en dakterras kun je eenvoudig rucola kweken.

“Rucola, raketsla of notensla (Eruca sativa) zit gewoon boordevol smaak”

Rucola telen in pot

Raketsla, rucola of notensla (Eruca sativa) zit gewoon boordevol smaak. Eigenlijk zouden we ‘radijssla’ toe kunnen voegen aan dat namenlijstje want de planten zijn botanisch en ook qua smaak nauw verwant aan die pittige voorjaarsknolletjes. Dat geeft meteen aan hoe je rucola moet telen. Het is een plant die graag volop vocht en liever wat koelere temperaturen heeft om zijn volle smaak te ontwikkelen. Je kunt rucola op twee verschillende manieren telen; voor de snelle teelt en voor de normale teelt

Rassenkeuze: Rucola cultivata, Eruca sativa
Potmaat: 20-30 cm, ondiep en breed
Potgrond: Standaard
Opkweek: Zaaien in maart-april en september-oktober
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Rucola zaaien voor snelle teelt

Voor de snelle teelt zaai je vanaf maart de rucolazaden vrij dicht bij elkaar in een ondiepe, brede schaal. Even afdekken met grond, water geven en twee weken later komt alles enthousiast tevoorschijn. Twee weken na het zaaien van de rucola kun je er al volop fris jong blad van knippen.

Rucola oogsten (snelle teelt)

Zo’n 4 weken na het zaaien kun je al volop fris jong blad knippen. Knip niet de hele plant af ,maar knip ongeveer 2 cm boven de grond en de meeste van al die jonge planten zullen nog tot een tweede jonge oogst uitgroeien.
Een maand na het zaaien is alles op en kun je een nieuwe teelt opzetten.

Rucola zaaien voor normale teelt

Wie meer tijd neemt, zaait de rucola spaarzaam uit en dunt de jonge (eetbare) zaailingen uit. Zo dat elke plant 2-3 cm van de volgende staat. Geef ze de tijd om uit te groeien en wacht tot de planten mooie dikke, gelobde bladeren ontwikkelen.

Rucola oogsten (normale teelt)

Oogst niet de hele rucolaplant, maar blad voor blad zodat de rucolaplanten weer rustig kunnen aangroeien.
Na enkele weken zullen de planten ‘doorschieten’ en een bloeistengel vormen, gevolgd door mooie roomkleurige bloemen. Die zijn, net als de bladeren, perfect van smaak en mooi om in salades te serveren.
Gebruik rucola als snelle korte teelt in voor- en najaar en voorzie de planten volop van vocht. Warmte en droogte maken de bladeren scherp en bitter.

Meer inspiratie:

Een moestuin in potten begint met goede potgrond
Aardappelen kweken in een pot
Recept: Salade Caprese met rucola
Aubergine kweken in pot
Polycultuur in grote potten
Herfstproject: Knoflook in een pot!

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close