Moestuin in potten: Begin met goede potgrond - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuin in potten: Begin met goede potgrond

 

Potgrond is de basis voor het succes van je moestuin in pot. Planten in pot zijn helemaal aangewezen op wat ze binnen de beperkte omvang van die pot aan groeimedium vinden. Die grond buffert vocht en voeding en vormt het houvast voor het belangrijke ondergrondse deel van de plant.

“Je kunt potgrond makkelijk ‘verbeteren”

Welke potgrond gebruik je in potten?

Bezuinig  niet op potgrond. Gelukkig is er een ruime keuze. Meestal is de potgrond iets te veel opgebouwd uit pure turf en meststoffen, en is de kwaliteit van buitenaf moeilijk te beoordelen. Maar vaak merk je al bij het openmaken van zo’n grote plastic zak of het een bruikbaar groeisubstraat is. Zitten er nog grove stukken in of is het mengsel mooi verdeeld? Voelt de grond kruimelig aan of kleeft alles nat aan elkaar? Zit er structuur in de grond of is hij erg onregelmatig van opbouw?

Potgrond voor groenten

Let op voor super goedkoop en zoek een goede middelmaat. Er is ook speciale potgrond voor groenten en het is zelfs mogelijk om de complete zakken met potgrond te gebruiken. Gewoon zo’n zak op de grond leggen, opensnijden en daarin je groenten kweken.

Je potgrond verbeteren

Je kunt potgrond makkelijk ‘verbeteren’. Meng er gewoon extra grof zand, wat gemalen klei en goede compost of organische voeding doorheen om een betere kwaliteit te krijgen. Je krijgt zo een mooiere structuur en een rijkere, gevarieerdere voedingstoestand. Je kunt je potgrond lichter maken door geëxpandeerde kleikorrels of vermiculiet toe te voegen, meer vocht vasthouden lukt met het toevoegen van klei.

Potgrond zelf samenstellen

Je kunt er ook voor kiezen om je potgrond helemaal zelf samen te stellen. Daar zijn tientallen formules voor. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een mengsel van ongeveer de helft compost, de helft cocosvezels, aangevuld met 5 % gekorrelde klei, 5 % gewassen grof rivierzand, 2 % dolomietkalk, 2 % gedroogde zeewier en 1 % organische plantaardige basis-plantenvoeding. Wanneer je zelf je potgrond samenstelt of je aangekochte grond aanvult, kun je je grond voor elke specifieke teelt aanpassen. Meer voeding en vocht voor veeleisende planten, betere drainage en soberder voor kruiden, meer humus en minder kalk voor zuurminnende planten. Zo stel je voor elke plant ‘potgrond op maat’ samen.

Meer moestuin in potten:

Salade kweken in pot
Aubergine kweken
Groen balkon: Tuinieren op vier hoog
Polycultuur in grote potten
Herfstproject: Knoflook in een pot!
Planten in potten en bakken – vochtige aarde is de basis

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close