Voor dit artikel heb ik een courgettesalade gemaakt uit het kookboek “At home in the whole food kitchen” van Amy Chaplin. Dit is een eenvoudig en lekker recept dat zich heel goed leent als lunch- of voorgerecht.
Ingrediënten voor 4 pers.:
Voor de salade:
- 8 kleine courgettes
- 150 gram kerstomaatjes
- 90 gram postelein (of handvol peterselie of waterkers)
- 10 gram bieslook
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
Voor de dressing:
- 30 gram geroosterde pijnboompitjes
- 1 teen knoflook
- 1 lente-ui of sjalotje
- 2 eetlepels versgeperst citroensap
- 2 theelepels witte balsamico azijn
- 1/4 theelepel zeezout
- snufje peper
- 60 ml olijfolie
Zo maak je de courgettesalade
- Was de courgettes en haal je er met een mes de uiteinden af.
- Daarna snijd je de courgettes over de lengte in flinterdunne plakken (met een kaasschaaf bijvoorbeeld).
- Leg deze plakken op een schaal of in een slabak en voeg er de gehalveerde kerstomaatjes, postelein (of een flinke handvol platte peterselie of waterkers), fijngeknipte bieslook en 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes aan toe.
- Je serveert de salade met een dressing waar dezelfde nootjes in verwerkt zijn.
Dressing
Dit is een dressing die ik nog niet eerder had gemaakt, maar die heerlijk smaakt en in de verte een beetje aan tahini doet denken. Je maakt het zo: door in een blender 30 gram geroosterde pijnboompitjes samen met de knoflook, lente-ui of een sjalotje, het versgeperst citroensap, de witte balsamico azijn, zeezout, peper en olijfolie tot een glad geheel te mixen.
Eet smakelijk!
Meer courgette:
Recept: Gevulde courgettebloemen
Courgette smoothie met aardbei
Courgette kweken en oogsten
Courgettes in alle soorten en maten
Recept: Courgette carpaccio
Meer inspiratie:
Aubergine kweken en oogsten
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Moestuin in potten: Tomaten
Japanse miniblad-moestuin
Stadstuinieren 2015-05 – Tekst en fotografie: Stella Faber