De moestuin in november - Stadstuinieren
Moestuin

De moestuin in november

moestuin in november en december

Wat staat er nog in de moestuin half november? Verschillende kolen en allerlei bladgewassen, maar ook volop prei, bietjes, peen en pastinaak. Het meeste kan tot de eerste serieuze vorst buiten blijven staan. Veldsla en winterpostelein overleven zelfs vorst wel, zeker wanneer ze beschermt worden door een stukje vliesdoek.

Rondje moestuin in november

Natuurlijk staat er boerenkool, paars en groen, in hetzelfde bed als palmkool. Spruiten worden bij mij in de tuin geen grote planten
want het is maar een zandgrondje, maar we kunnen hier wel nog een heleboel weken lekker van eten!

We plukken ze allemaal van beneden af en dan blijven er stronkjes staan die doorgroeien. Een beetje verderop staat een mengsel van verschillende bladkooltjes en wat sla en dat groeit niet hard maar geeft toch lekkere salade af en toe.

Verder in de moestuin

Daarachter staan vier rijen veldsla. Aan deze kant zijn ze dit jaar niet zo heel goed opgekomen, maar aan de andere kant laat ik zo zien dat er toch nog best een voorraadje staat. Van zodra het kouder wordt, krijgen ze een vriesdoekje.

Ietsje verderop staan nog meer bladkooltjes: rucola, mizuna en ook daikon/radijs. Daikon is eigenlijk een grote radijs en hier kan ik de komende weken regelmatig zo’n felle jongen uithalen. Die eten we dan in plakjes op brood of met een beetje zout bij de borrel.

Alles over groenlof

Groenlof is één van mijn grote favorieten. Het is familie van de andijvie, maar ze maken heel mooie, hoge, dichte kroppen. Daarom heten ze ‘suikerbrood’, het lijkt een mooie volle vorm die je de hele winter lang kan eten.

Hier staat familie van groenlof/suikerbrood, dit is roodlof in verschillende soorten en variëteiten. Ik heb ze wat laat gezet dit jaar, dus ik hoop dat ze nog iets meer kroppen en anders blijven we het als blaadjes eten.

Winterpostelein

In hetzelfde bedje staat winterpostelein en een heleboel peterselie die we de hele winter graag eten,
platte- en krulpeterselie. Een plantje dat ik sinds dit jaar erg leuk vind, is de tatsoi, een soort mini-paksoi. Een heel mooi plantje dat ook in de kou prima groeit.

Ik zaai hem voor in een tray, maar dat zou ook in een eierdoosje kunnen zijn. Daarna zet ik hem uit in het bedje waar volgend jaar de kolen komen, om de vruchtwisseling niet te veel in de war te sturen. Dan kan ik dit eigenlijk wekenlang, want ik heb denk ik 50, 60, 70 van die plantjes, roerbakken en eten.

In datzelfde bedje heb ik dit jaar knolvenkel geteeld. Bij oogst laat ik de wortel staan en dan zie je dat er een maand of tweeënhalf later hergroei is van kleine knolvenkeltjes, die dus zonder extra werk een tweede oogst van dezelfde wortel geven.

Fruit in de moestuin in november

Ik had nog even de verrassing dat er nu nog wat frambozen rijp waren. Niet zo zoet en zacht als ‘s zomers, maar toch nog een lekker handje als beloning voor mijn tuinwerk vandaag! Daaronder staat een hemelsleutel te bloeien. Die levert mooie nectar voor vlinders en bijen als die nu nog rondvliegen op warme dagen.

Het laatste hoekje in de moestuin

Verderop staat nog een bedje pastinaak en daar staat volop prei. Er staan nog een heleboel wortels. Niet de grootste, want meestal pak ik die als eerste, maar nog een aantal kleintjes. Het loof is nog goed, dus die blijven hier in goede conditie en als het nu echt hard gaat vriezen dan haal ik ze er allemaal uit
en bewaar ik ze thuis in een krat of emmer. Voorlopig is dat niet nodig en oogst ik elke week dat wat we nodig hebben.

Een bed vol met winterpostelein, een heerlijk saladeplantje! Helaas met knopkruid en er staan ook nog een paar rijen bieten. Rode bieten, roze en nog een paar witte bietjes die ik er ergens tegen Kerst ook echt uit ga halen, maar voorlopig uit de volle grond oogst. snijbiet, krulandijvie her en der en nog een boel bladgewassen waar ik van kan oogsten!

Lessen voor volgend jaar

Volgend jaar wil ik graag een nog wat vollere tuin in de winter met nog wat meer gewassen, dus dan moet ik rekening houden met het bestellen van zaden. Daarover zal ik binnenkort wat meer uitleggen!

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer inspiratie:

Start je moestuin: De indeling
Variatie in Rucola
Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten
Moestuinplannen: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Taco’s Stadsmoestuin: november en december
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 9.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

logo
Sluiten
close