De moestuin van: Kim Dictus - Stadstuinieren
Groene verhalen

De moestuin van: Kim Dictus

 

Naam: Kim Dictus

Kim woont samen met haar vriend Joep en hun drie kinderen Teun, Lola en Kees in een landelijk gelegen huis met veel grond.

Plaats Moestuin: In de tuin aan huis
Moestuin sinds: 2013
Grootte moestuin: 50m2 inclusief kas

Wat is de reden dat je met een moestuin begonnen bent?

Het is voor mij een manier om te ontspannen, ik vind het heerlijk om lekker buiten bezig te zijn en het maakt mijn hoofd leeg. Ik ben mijn moestuin dus niet begonnen om zelfvoorzienend te zijn. Al vind ik het wel erg leuk om de producten te verwerken in gerechten. Deze moestuin heb ik nu 3 jaar, bij ons vorige huis zat een kleine tuin, waar ik dan sla tussen de planten zette en tomaten in potten. Ik ben er dus al wel wat langer mee bezig.

Waaraan beleef je het grootste plezier in de moestuin?

Zoals al gezegd ben ik graag bezig en zeker geen stilzitter. Ik geniet er van als alles goed groeit en ik een mooie opbrengst als resultaat heb.

Wat is je grootste trots?

Het stekken van de pannenkoekenplant. Het was in de jaren ’70 een rage en momenteel is het weer hip om die plant te hebben. Er is alleen niet gemakkelijk aan te komen. Ik plaatste een oproep op Facebook, waarop een mevrouw reageerde. Zij werkt bij een oudere heer en hij had een hele grote pannenkoekplant staan. Deze was van zijn overleden vrouw geweest, maar hij wist niet zo goed wat hij er mee aan moest. Ik mocht hem komen halen, maar hij wilde daarvoor dan wel een stekje van de plant terug ontvangen. Zo kon hij dan in ieder geval wel een aandenken aan zijn vrouw behouden.

Wat was je grootste mislukking?

Kromme wortels! Echt geen gezicht en de reden was dat de grond te vast was. Heel logisch eigenlijk, dan gaat zo’n wortel zoeken waar hij wel ruimte krijgt om te groeien.

Heb je een leuk recept voor ons?

Recept: Venkel-roomsoep met zalm

Benodigdheden voor 4 personen

 • 2x venkel
 • 1 ui
 • 25 gram boter
 • 1 eetlepel bloem
 • 125 ml volle melk
 • 500 ml water
 • 1 groentebouillon tablet
 • 100 gram gerookte zalm en dille

Bereidingswijze

 1. Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknollen af. Halveer de knollen in de lengte en snijd ze in dunne plakken.
 2. Snipper de ui. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de venkel toe en bak 5 min. mee. Voeg de bloem toe en bak 3 min. Schenk er de melk en 500 ml water bij, voeg het bouillontablet toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 minuten koken tot de venkel zacht is.
 3. Snijd ondertussen de zalm in reepjes en snijd de dille fijn. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over 4 kommen en garneer met de zalm en dille.

Meer inspiratie:

Schijnbare chaos in de stadstuin
Moestuinbakken: Zo maak je dat – Vlog
Groenten laten hergroeien
Japanse miniblad-moestuin
Italiaans moestuinplan

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-05 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom

logo
Sluiten
close